Далекосхідний леопард - цікаві факти

Цікаво про далекосхідного леопарда

Звичайно, коли люди чують слово «далекосхідний леопард» у голові відразу виникають картинки африканської савани. Але мало хто знає, що батьківщиною даного підвиду є саме Далекий Схід нашої країни й Північ Китаю. Саме тому його й назвали «далекосхідний». Хоча в зоології цей вид тварин відомий зовсім під іншою назвою, а саме амурський леопард або амурський барс.

Хижак

Особливості

У цей час популяція далекосхідного леопарда перебуває в досить критичному стані. Хоча в минулому столітті в китайських провінціях, а також у Кореї ці тварини жили великими зграями. Крім цього амурський тигр є одним із найбільш рідкісних тварин сімейства котячих. Унікальною особливістю, яка відрізняє їх від інших хижаків, є гострий розум. Будучи навіть дуже голодними вони ніколи не нападуть на людину (хоча з цією твариною потрібно бути дуже обережним, це сильний хижак).

Крім цього на зникнення виду впливає не тільки людина, але й безпосередньо її діяльність. Так, наприклад, заради будівництва нових магістралей, домогосподарств, знищуються великі ділянки лісу, а разом з ними тварини й уся рослинність. Тому потрібно терміново вживати заходів із збереження Амурського барса. Адже в найближчому будущем він може повністю зникнути. Так, у пекінському університеті вченими підрахували, скільки в дикій природі ще живе далекосхідних леопардових. Результат просто вразив. Як, виявилося, по всій планеті залишилося всього лише 80 представників даного виду.

Кошеня

Опис

Далекосхідний леопард належить до сімейства котячих, але разом з тим сильно від них відрізняється. Як затверджують очевидці, своїм зовнішнім виглядом тварина просто заворожує з першого погляду. Природа наділила леопарда струнким і досить витягнутим тулубом. Варто відзначити, що в дорослому віці довжина тіла представників цього виду може сягати до 140 сантиметрів. Також вони мають довгий, рівний хвіст. Саме він відіграє важливу роль під час стрибку, а завдяки ньому виконуються круті маневри. Як стверджують учені, хвіст амурського леопарда один із найдовших серед сімейства котячих. Згідно зі статистичними даними, його довжина досягає одного метра. Крім сильних лап він ще має досить міцну шию. Саме це дозволяє йому схопити й тягнути за собою жертву, яка вдвічі важча від нього самого.

На полюванні

У більшості випадків самці мають більшу вагу, чому самки. Так, наприклад, чоловіча особина середніх розмірів може важити близько 50 кілограмів, у той час як самка лише 40 кілограмів.

Ще одним цікавим моментом, який стосується далекосхідного леопарда, є зміна інтенсивності забарвлення хутра. Таке явище можна спостерігати при зміні пори року. Так, наприклад, улітку воно має більш яскравий і інтенсивний колір, ніж взимку. Це допомагає леопардові прекрасно маскуватися залежно від сезону.

Середовище проживання

Далекосхідний леопард — цікаві факти про середовище проживання. Представники даного виду для поселення в більшості випадків вибирають регіони в яких великі площі займають ліси, а також помірна температура й природні опади (дощ, сніг). Ці хижаки населяють один з віддалених районів Приморського краю, недалеко від кордону Російської Федерації і Китаю.

Варто відзначити, що для далекосхідного леопарда кочовий спосіб життя взагалі не властивий. Адже по своїй натурі вони консерватори, а це значить, що живуть вони там, де відразу поселилися. Мало того, навіть ходять тим самим маршрутом.

В лісі

Активність і соціальна організація

У цілому представники цього виду відносяться до «нічних, самотніх мисливців». Удень вони ніколи не виходять на полювання. Варто відзначити, що й на водопої з’являються тільки з настанням сутінків.

Харчується амурський барс козулями, зайцями, оленями, борсуками й навіть гімалайськими ведмедями. Жертві дуже важко сховатися або навіть утекти від леопарда. Адже крім великої швидкості, він має ще й гострий зір і вміє лазити по деревах.

Сім'я

Потомство

Малят самка виношує протягом 12 тижнів. Під час цього періоду вона ретельно готує і облаштовує місце, у якім діти будуть жити перші місяці свого життя. Усього народжується  від 1 до 5 кошенят.

Новонароджений амурський барс важить усього лише 500-700 грамів. Як і всі представники сімейства котячі, вони з’являються на світло зовсім сліпими. Прозрівати починають тільки на дев’ятий день.

Кішка

Самка випускає своїх дитинчат за межі житла тільки через 2 місяця після народження. Після народження малят зригує дітям напівпереварене м’ясо, потім вони починають поїдати принесену матір’ю здобич.

Тривалість життя далекосхідного леопарда становить 15 років.

У наш час більшість представників цього виду проживають не на волі, а заповідних зонах під доглядом людини. Далекосхідний леопард, що живе в зоопарку або в заповіднику, занесений у Червону книгу.