Цікаві факти про борсуків

Борсук — цікаві факти

Представляємо цікаві факти про борсуках – ареал проживання, зовнішній вигляд, будинок, сім’я, раціон харчування, небезпека. Борсуки живуть 10 — 15 років.

Хижак

Ареал

Борсук – вид ссавців з роду борсуків сімейства куницевих. З-за того, що він може адаптуватися до різних умов проживання, зустрічається практично на всіх континентах. Борсуки люблять мешкати в змішаних, тайгових і гірських лісах. Але можуть вибрати для постійного проживання відкриту місцевість, наприклад, степ або напівпустелю. Вони обживають сухі ділянки поруч з водою.

Незважаючи на те, що борсуки можуть жити в різних місцях, найбільше їм до душі тайга.

Природа

Зовнішній вигляд

У довжину дорослий борсук досягає до 100 сантиметрів. Важить в середньому 24 кг, а перед зимовою сплячкою тварина набирає до 34 кг.

Тулуб борсука масивний і витягнутий, звужується до голови. Мордочка біла з двома темними вертикальними смужками з боків. Шиї практично немає, тому що вона зливається з тулубом. Лапи короткі і великі. У борсуків довгі Тупі кігті, за допомогою яких вони риють нори. Все тулуб сірого кольору з срібним відливом. Хутро грубий, може бути, тому борсук і не став жертвою хутрового промислу.

Самки і самці не мають відмінностей у зовнішності.

Діти

Дім

Більшу частину часу Борсук проводить під землею в своїй оселі. Особливо вдень.

Це тварина чистоплотное. У його будиночку завжди сухо і затишно. У глибину нори можуть досягати до 5 метрів. Борсуки дуже прив’язані до місця, де вони народилися і виросли, і найчастіше передають свої нори наступним поколінням. Найстаріше житло борсуків існує вже близько 2000 років.

Борсукове містечко є складним багаторівневим підземним житлом, який має безліч отворів для входу і вентиляції. У ньому є тунелі, які можуть досягати до 10 м в довжину і які ведуть в гніздові камери. У самотніх особин нори прості з одним входом і однією кімнаткою.

Борсук може дозволити погостювати в своїй оселі єнотовидним собакам, лисицям або кроликам. Якщо приживальщики починають нахабніти і претендують на роль господаря, борсук швидко вкаже їм на вихід. Але не всім візитерам радий добродушний господар. Диким кішкам, куницям і тхорам вхід заборонено.

Сім’я

Найчастіше борсукова сім’я живе окремо, але може і сусідити з іншими родинами. Може бути і таке, що в одній норі живуть 2 або 3 сім’ї. На диво в такій «комуналці» завжди світ і спокій. У сім’ї тварини розрізняють один одного по запаху. За допомогою нього, до речі, Борсуки можуть і спілкуватися.

Борсуки утворюють сімейні пари восени. Самки готові до створення сім’ї до двох років свого життя, а самці до трьох. Вагітність триває 271 день, якщо спарювання відбулося влітку і 450 днів, якщо це сталося в зимовий період. Народжується в сім’ї до 6 сліпих цуценят. Зір прорізається на 35-42 день. Борсучата ростуть швидко і вже в 3 місяці молоді лісові жителі можуть самі себе прогодувати. Малюки стають самостійними і незалежними до осені.

Борсуки однолюби, вибирають собі пару як лебеді, один раз і на все життя.

Вік борсука в дикій природі недовгий, всього 10-12 років. Якщо тварина знаходиться в неволі, то може прожити 15-16 років.

Раціон харчування

Територія, на якій полює і харчується Борсук, строго визначена. За межі він не виходить. Меню лісового аристократа досить різноманітно. Вважається, що ці тварини всеїдні. Борсук харчується як рослинною їжею, так і тваринною. Його раціон складають гриби, ягоди, дрібні гризуни, жаби, ящірки, черв’яки, різні личинки, дрібні птахи і змії. Але який би не видався рік, Борсук ніколи не стане харчуватися падаллю.

В середньому ця тварина споживає до 500 г їжі щодня. Якщо борсук живе на півночі, то він запасає підшкірний жир перед зимовою сплячкою. Південні побратими активні всю зиму і тому не роблять таких запасів.

Борсук і небезпека

Вважається, що у цієї тварини немає ворогів. Але хижаки можуть напасти на дитинчат борсука. В цьому випадку він проявляє хоробрість і відвагу і навіть може дати відсіч хижакові, наприклад, Вовку або великій собаці. Відлякати ворога Борсук може і за допомогою особливої пахучої рідини, яку виробляють спеціальні залози. Якщо десь на лісовому терені борсук зустріне хижака, то, швидше за все, прийме рішення втекти. До речі, борсук може розвивати швидкість до 30 км на годину. Борсуки не мають гострого зору, але відмінний слух і виняткове нюх компенсують цей недолік.

Для людини ця тварина не небезпечно. Спеціально він ніколи не нападе. А ось людина небезпечна для даного лісового жителя. Хоч і борсук промислової цінності не має, все одно знаходяться браконьєри, які не проти постріляти в нього.

Поганою ідеєю буде погладити борсука, тому що він може переносити сказ – дуже небезпечне захворювання.