Цікаві факти про бурого ведмедя

Бурий ведьмідь — цікаві факти

Бурий ведмідь — найчисленніший вид серед представників цього сімейства. Географічна зона його проживання — Північна Америка і Євразія. Ближче до півдня ведмідь попадається набагато рідше, а його розміри набагато менше розмірів своїх північних побратимів. Найбільші особини живуть на Алясці і Далекому Сході. Представляємо цікаві факти про бурого ведмедя.

Хижак

  1. Слово ведмідь старослов’янське, що означає «мед їсть», а точніше «медом відає» (знає про мід). І справді, звір любить поласувати цим корисним і калорійним продуктом.
  2. Незважаючи на те, що багато хто помилково вважає ведмедя хижаком, він тварина всеїдне, і три чверті його раціону становить рослинна їжа. Він харчується травою і листям, жолудями і горіхами, всілякими корінням і ягодами.

Час від часу ведмідь воліє полювати не тільки на дрібних, але і на більших тварин, а в голодний час не гребує і падаллю.

Ще одне його улюблені ласощі – риба. Особливо майстерними рибалками є ведмеді Аляски і Далекого сходу. Вони проявляють чудеса спритності під час полювання на мігруючого лосося, який піднімається в певний час по руслах річок до місць нересту.

Медвежа

  1. Бурі ведмеді тварини територіальні. Територія проживання одного звіра може становити до 400 квадратних кілометрів, яку він позначає спеціальними мітками, обдираючи кору з дерев.
  2. Незважаючи на уявну незграбність, ведмідь може досягати на коротких дистанціях швидкості 60 кілометрів на годину.

Своєю незграбною ходою ведмідь зобов’язаний способу пересування. Справа в тому, що при русі він переставляє лапи одночасно то з одного, то з іншого боку. Від цього його хода виглядає розгойдується, вперевалку. Саме з цієї причини ведмідь отримав прізвисько «клишоногий».

Ще одна особливість ведмежих кінцівок полягає в довжині його лап. Передні лапи ведмедя коротше задніх, тому на підйомі він набагато швидше, ніж на узвозі. На лапах є міцні кігті, довжина яких може досягати 10-12 сантиметрів.

Ліс

  1. Виглядає бурий ведмідь досить страхітливо, особливо найбільші особини. Їх вага досягає 500-600 кілограм, а зріст до 2,5 метра.
  2. Середня тривалість життя бурих ведмедів близько 30 років. Однак є випадки, коли в неволі життя ведмедя тривало набагато довше.
  3. Всі органи почуттів у ведмедя відмінно розвинені. У нього гострий зір і слух, дуже тонке нюх. Тому як небезпека, так і видобуток він чує здалеку.
  4. Ведмідь дуже розумна тварина. Він здатний зіставляти факти і швидко оцінювати обстановку, має відмінну пам’ять. Бувалі мисливці розповідали, що ведмідь може розрядити встановлений капкан, кинувши в нього палицею або каменем, і заволодіти приманкою.
  5. Характер ведмедя непередбачуваний. Він може до смерті злякатися від несподіванки і кинутися навтьоки. Але може сміливо протистояти смертельній небезпеці, наприклад, вступити в сутичку з таким грізним звіром, як уссурійський тигр, ні в чому йому не поступаючись.
  6. Посилено харчуючись протягом літа, бурі ведмеді нагулюють до 180 кілограмів жиру, який їм потрібен для обміну поживних речовин під час зимової сплячки.
  7. Шерсть ведмедя має два шари. Короткий шар зберігає температуру тіла тварини, а довший служить захистом шкіри від води.
  8. До вибору барлоги ведмідь відноситься з особливою увагою, так як сплячка є дуже важливим періодом в його житті. Не бажаючи бути потривоженим серед зими, він вибирає безпечне сухе місце в буреломі поблизу боліт.

Майбутню барліг ведмідь ретельно маскує і утеплює як зсередини, так і зовні. У хід йдуть мох, трава, гілки дерев та інші підручні матеріали. Хорошу барлогу він може використовувати багаторазово.

Перш ніж залягти в сплячку, ведмідь максимально намагається заплутати сліди. Він підходить до барлогу по болоту або по воді, часто петляє, місцями рухається спиною вперед.

  1. Твердження, що взимку ведмідь від голоду «смокче лапу», щонайменше, наївно і безпідставно. Він дійсно смокче лапу, але голод тут абсолютно ні до чого. Взимку шкіра на його лапах оновлюється і сильно свербить. Що б зменшити свербіж, ведмідь часто облизує лапи, змочуючи їх слиною.
  2. Ведмідь, який не нагуляв за літо потрібного запасу жиру, взимку не спить і «хитається» по лісі, чому і отримав прізвисько «шатун». В цей час він лютий і агресивний, тому може кинутися на будь-якого звіра, включаючи людину.
  3. Взимку ведмедиця народжує 2-3 ведмежати, які важать в момент народження 500-700 грам. За рахунок жирного молока матері вага швидко набирається і через півроку доходить до 25 кілограмів. Ведмежата харчуються молоком близько двох років, поступово переходячи на природний корм, і відділяються від матері у віці 3-4 років.
  4. Старші ведмежата допомагають матері у вихованні молодшого потомства, поки знаходяться з нею.
  5. Фігура ведмедя зображена на гербах багатьох міст світу – Перм, Берлін, Брюгге, Єкатеринбург, Новгород.