Цікаві факти про бурундуків

Бурундуки — цікаві факти

Бурундуки – кумедні й милі тварини. Багато людей  беруть із у дім, вони стають ручними, але природнє місце їх проживання — дика природа, саме там вони по-справжньому щасливі. Представляємо цікаві факти про бурундука.

В лузі

Життя й зимівля бурундуків

Тривалість життя — у домашніх умовах, при правильному догляді – 7 років, у дикій природі вони в середньому живуть біля 3-х років.

«Усе в дім, усе в родину» – це ще одна чудова характеристика чарівної тварини. Тягнуть вони у свої будиночки абсолютно все, що їм може знадобитися. До речі, бурундучки досить розумні. У нірках у них є кімнати для відпочинку, а також «кімнати-комори», де вони зберігають свої знахідки і їжу, необхідну для безтурботної зимівлі.

У природніх умовах дикої природи в зимовий період вони, як і ведмеді, впадають у спячку. Але домашні звіринки  в спячку не впадають, вони просто стають сонними й малорухомими. Тривалість зимівлі бурундуків  триває із середини осені до середины весни.

Китайський вид

Незвичайні особливості бурундуків

Якщо  вас раптом вкусив бурундук – не варто хвилюватися. Це свідчить про те, що він перебуває у стресовій ситуації. А подолати його тварина зможе, якщо буде гризти щось, або когось укусить. Ну потрібно бути впевненим, що бурундук не бешенный, адже сказ — це невиліковна смертельна хвороба. У будь-якому випадку ранку потрібно обробити дезинфікуючею речовиною, наприклад, маззю левомеколь.

Вони відчувають страх перед голодом і тому  намагаються запастися їжею при кожному зручному випадку. Ховають її ці милі тварини за свої щічки. Так, вони можуть тримати в роті одночасно до десяти горіхів. На зиму вони роблять запаси у своїх нірках приблизно із двох кілограмів їжі! Перед дощем ці звірки видають дуже цікавий звук, схожий на «Бурунбу-Рю-Бурун» і тому, їх і прозвали бурундуками.

На дереві

Цікава інформація

Кілька цікавих фактів про бурундуків:

  1. Бурундуки переносять їжу, сховавши її в рот, за щоками. Дорослі особини можуть таким чином за один раз віднести до десяти горіхів одночасно.
  2. Поруч  із людиною, при гарному догляді, бурундуки живуть набагато довше, ніж в умовах дикої природи. Однак це не означає, що в неволі вони щасливіші, просто у них більше їжі і менше природніх ворогів.
  3. Ці милі звірятка можуть відчути наближення дощу, який вони дуже не люблять, і ховаються в нірку ще задовго до того, як він почнеться.
  4. Раціон бурундуків  в основному складається з рослинної їжі, але якщо з’являється можливість,  вони можуть з’їсти і яка-небудь комаху.
  5. Як і інші гризуни, наприклад, білки, бурундуки люблять робити запаси. У своєму житлі вони зберігають досить великі запаси провізії.
  6. У середньому дорослий бурундук важить біля 100 грамів, але при цьому зимовий запас їжі для одного бурундука складається із  двох-трьох кілограмів продуктів.
  7. Бурундук може досить майстерно сховати вхід у свою нірку так, що побачити ці дверцята дуже важко.
  8. Звірятко дуже боязливе, воно боїться стуку по дереву, на якому у цей момент знаходиться. Якщо раптом по дереву почне стукати дятел, бурундучок відразу ж буде швидко спускатися вниз і укриється в безпечному, на його думку, місці.

У російському лісі бурундуки зустрічаються досить часто. Іноді маленьких звірків ловлять і намагаються одомашнити. Не потрібно цього робити, тому що в неволі тварини стають нещасними, та й ручними вони повністю не стануть, як кішки й собаки.