Цікаві факти про леопардів

Леопарди — цікаві факти

Леопарди – хижі ссавці, великі кішки сімейства котячих, рід пантера. Леопарди – нічні хижаки, ведуть одиночний спосіб життя, полюють також самостійно. Ареал проживання леопардів досить різноманітний – лісостепи, гори й савани Африки, Південна й Східна Азія. У Росії живе в Примор’ї (далекосхідний вид) і на Північному Кавказі. На жаль, чисельність популяції леопардів зменшується через погіршення екології в місцях проживання й скорочення кормової бази. Зараз у Росії діє програма по збільшенню чисельності кавказького леопарда, популяція якого на кінець ХХ століття нараховувала всього декілька десятків особин. Представляємо цікаві факти про леопардів.

Хижак

Зовнішній вигляд

Тіло леопарда мускулисте, легке, струнке. Хвіст досить довгий – більш, як половину довжини тіла. Лапи не довгі, але сильні. Передні лапи ширші й сильніші за задні. У леопардів щиколотка має особливу будову, завдяки чому цей потужний звір легко лазить по деревах.

Дивне забарвлення леопардів – воно настільки індивідуальне по розташуванню й формі темних плям, що знайти двох ідентичних по забарвленню тварин навіть однієї популяції неможливо. Волосся світлих плям м’якше й тонше, ніж волосся на темних плямах.

На дереві

За розміром самці крупніші за самок. Вага дорослого самця близько 80 кілограмі. Лісові й лісостепові леопарди дрібніше за своїх побратимів, що живуть на відкритій місцевості.

Зуби й ікла цих ссавців тонкі, довгі й дуже гострі. Крім того, особливим чином влаштований язик, по краю якого розташовується горбками ороговілий епітелій. Така будова епітелію язика допомагає тваринам відокремлювати м’ясо від костей здобичі, а ще – «умиватися» і «розчісувати» шерсть.

В Південно-Східній Азії живуть чорні пантери, вони є леопардами – меланістами, тобто в їх шерсті переважає темний пігмент. Забарвлення їх шкіри не рівномірно чорний, а темне плямисте. Найчастіше чорні пантери більш агресивні. У леопарда одночасно можуть народития і жовто-коричневі дитинчата, і чорні.

Сім'я

Особливості поведінки

Леопарди – тварини-«невидимки». Вони прекрасно маскуються в навколишньому середовищі, дуже тихо пересуваються. Самки найбільш обережні в той час, коли в них з’являються дитинчата. Слух у цих котячих у п’ять раз гостріші за слухи людину.

Ці тварини – прекрасні акробати, які не тільки лазять по деревах, але й перестрибують із гілки на гілку. Оскільки це дуже сильні тварини, вони можуть затягти свою жертву на дерево й там її поїдати. Таким чином, вони рятують свою здобич від своїх побратимів і шакалів.

Полювання

Леопарди добре плавають і навіть можуть полювати у воді на дрібних водоплавних тварин і риб.
По швидкості пересування леопарди уступаю лише гепардам, і здатні розвивати її до 58 – 60 кілометрів на годину на рівній місцевості.

Дитинчата можуть народиться в будь-який час року. У північних різновидів, наприклад у далекосхідних леопардів, діти родяться на початку зими. Дитинчата перебувають під опікою матері до досягнення двохлітнього віку. Коли дитинчатам виконується два роки, вони стають дорослими й ідуть від матері. Молоді хижаки ведуть одиночний відлюдницький спосіб життя.

Як правило, леопарди не нападають на людей, але все-таки ця сильна тварина становить серйозну небезпеку для людини. Людожерами стають старі й хворі особини, не здатні полювати й добувати собі їжу в дикій природі.