Цікаві факти про тварин росомах

Тварина росомаха — цікаві факти

Представляємо цікаві факти про росомаху – історія, зовнішній вигляд, поведінка, сім’я, охорона. Зараз цю тварину можна побачити в Сибіру, на Далекому Сході, в лісах Канади і Аляски.

Хижак

Історія

Матвій Меховский, польський історик XVI століття, так описував росомаху в своєму творі «Трактат про дві Сарматії»: «Ще є в Литві і Московії дуже ненажерлива тварина, яка не зустрічається в інших місцях, на ім’я росомаха. Розмірами вона як собака, з котячою мордою, тілом і хвостом схожа на лисицю, чорного кольору; харчується падаллю.

Письменник Ернест Сетон-Томпсон (1860 – 1946) так описував росомаху: «Уявіть собі ласицю (ласку). Більшість з вас зустрічали цього маленького звірка, цього руйнівника, цей клубок безрозсудної сміливості, крихітного вбивцю. А тепер подумки збільште все це в п’ятдесят разів. Монстр, який виник у вашій уяві – росомаха».

Дерево

Зовнішній вигляд

Росомаха є найбільшим представником куницевих і, напевно, найменш вивченим. Тварина велика, більший тільки калан. У вазі сягає до 20 – 30 кілограмів, самки менші за самців. Зовні росомаха нагадує щось середнє між ведмедем і борсуком.

З ведмедем тварину споріднює незграбність, оскільки у неї короткі лапи і довгі кігті. Задні лапи довші передніх. Ступні ніг дуже широкі, схожі на снігоступи, що дозволяє легко долати глибокий пухкий сніг.

Хутро густе і грубе, водонепроникне, хвіст пухнастий. Росомаха відмінно переносить морози. Навіть 50 градусів морозу її не лякає. Взимку риє довгі тунелі під снігом. Має велику голову з подовженою мордою і маленькими вушками. Росомаха має потужні гострі, як бритва, зуби, що дозволяє їй без праці перемелювати кістки. Має дуже потужні щелепи, з легкістю розправляється із завмерлою здобиччю.

Атака

Поведінка

Тварина прекрасно лазить по деревах і вміє спускатися вниз головою. Росомаха — хижак і вважає за краще бігати по землі. Дуже спритна тварина, здатна дістатися до таких місць, куди ні рись, ні вовк не потраплять.

Має хороший зір, слух і нюх. Добре плаває. Незважаючи на свої невеликі розміри вона може атакувати вовка. Назва цієї тварини перекладається як «ненажерлива».

Володіння тварини великі і охороняти вона їх буде ретельно, відганяючи чужинців. На чужу територію заходить рідко, намагається пересуватися в пошуках їжі в рамках своєї території.

Цей звір не йде на контакт з людиною, його просто так не сфотографуєш. І люди завжди недовірливо до нього ставилися, боялися її. Тварина не має певного розпорядку дня, але частіше полює вночі. Знаходить прихисток під старими корчами, в ущелинах скель, в підземних норах та інших затишних місцях. У раціон росомахи входять дрібні гризуни, білки, тетерева. Влітку ласує яйцями птахів, личинками, ягодами. Не відмовиться, як і ведмідь, від меду. Ловить рибу і розоряє гнізда, поїдаючи яйця і пташенят. Їсть залишки здобичі вовків і ведмедів.

Може напасти на крупних тварин — оленя, лося, гірського барана. Хихак заскакує на загривок і буде гризти до тих пір, поки здобич не впаде замертво. Як правило, полює на хворих тварин і дитинчат. Всього за 4 дні вона з’їсть тушу великої тварини. Росомаха дуже витривала, швидко не бігає, але може довго переслідувати жертву і бере змором.

Словом, це унікальна тварина і унікально воно у всьому. Росомаха — безстрашний і небезпечний звір, вона може протистояти навіть зграї вовків, її обходить стороною навіть ведмідь.

Запах тварини нагадує запах скунса.

Росомаха – стратег, вона вміє робити засідки і чатувати на жертв. Нападає раптово, розриваючи жертву кігтями і зубами. Звір здатний вбити здобич в 5 разів більше її самої.

Росомаха не гребує падаллю, її можна назвати «санітаром лісу». За один раз вона може з’їсти дуже багато м’яса, а також робить запаси. Це допоможе їй вижити у важкі часи.

Тварина уникає зустрічей з людиною, хоча і не боїться її.

У Росії росомахи живуть в Сибіру і на Далекому Сході. Її можна зустріти в Північній Америці. Один зі штатів США, Мічиган називають «штатом росомах»

У росомах свій спосіб спілкування між собою, вони видають звуки, які нагадують грубий гавкіт лисиць.

Природа

Сім’я

Потомство, як правило, з’являється пізньою зимою або ранньою весною, в барлозі під снігом. Мама сильно будинок не облаштовує, так що у малюків спартанські умови. Народжується 2 – 3 дитини вагою не більше 100 грамів.

На вулицю вони вийдуть через 3 місяці. Мати їх буде виховувати 2 роки, прищеплювати навички мисливця, привчати до тривалих переходів. Потім малюки стануть жити самостійно.

Малюк росомахи добре звикає до людини і може стати ручним. Але в цирку і зоопарку ви їх не побачите. Вони погано переносять великі скупчення людей.

У природі росомаха живе до 10 років, в неволі живе довше.

Охорона

Раніше росомах винищували. Їх красиве хутро було в ціні, з нього шили шуби, муфти, коміри. Мисливці винищили велику кількість цих тварин. Зменшує кількість популяції і сказ, на який часто хворіють тварини. Вирубка лісів призводить до нестачі їжі і скорочення ареалу проживання.

Сьогодні росомах не часто зустрінеш в природі. Їх суворо охороняють. Цього милого і лютого хижака можна побачити в деяких місцях Канади, на Алясці, а також у сибірській тайзі.