Цікаві факти про шиншил

Шиншили — цікаві факти

Це дуже милі і кумедні тварини, які живуть в Південній Америці. Відрізняються густим хутром, яке захищає від суворих морозів. За рахунок товстих подушечок на лапах тварини можуть переміщатися по гористій місцевості. Еритроцити шиншили можуть переносити більше кисню, ніж у будь-якої іншої тварини. Це також сприяє виживанню в розрідженому повітрі гір. Представляємо цікаві факти про шиншил.

Природа

Особливості

  1. Можуть підстрибувати на висоту більше 2 метрів. Нічого дивного, це – білки.
  2. За способом сну шиншили нагадують кажанів. Розмістившись у вузькій ущелині, вони сплять вниз головою. Однак можуть спати і на боці.
  3. Можуть видавати широкий діапазон звуків: гавкати, хрюкати, пищати, верещати і навіть цвірінькати, як птахи.
  4. Відрізняються розвиненим слухом, набагато більш гострішим, ніж людський. Можуть сприймати ультразвукові частоти.
  5. Як і в інших гризунів, ріст зубів не припиняється протягом усього життя, тому малюкові потрібно мати можливість сточувати зубну тканину.
  6. Зріст звірка – 25-35 см, вага – 0,4-0,5 кг.
  7. Майже не мають запаху. Майже не линяють.
  8. Іноді вуха тварини покриваються веснянками через особливий пігмент.
  9. Передні лапи з 5 пальцями ростуть швидше за задні задніх, чотирьохпалі.

Шиншили – мають найм’якше хутро у світі, забарвлення шубки різне: від класичних чорних, білих і сірих відтінків до унікальних фіолетових, сапфірових тонів. Понад 25 тисяч волосинок вміщується всього на одному квадратному сантиметрі тіла тварини! Ці тварини ледь не були повністю знищені через цінне хутро. Щоб врятувати їх, шиншил стали розводити штучно на спеціальних фермах. Вдалося знайти лише 11 особин, які і стали основною для відновлення популяції.

Гори

Спосіб життя

Дикі шиншили віддають перевагу гористій зовнішності, де відчувають себе в безпеці. Історичною батьківщиною є Анди, висота яких-більше 4 км.

Дуже незвичайний механізм захисту від ворогів: при небезпеці тварина скидає хутро. Поки обдурений хижак займатиметься клаптиками шерсті, верткий малюк встигне втекти.

Це дуже товариські соціальні тварини, в природному середовищі проживають групами до ста особин. На чолі колонії – так називається група шиншил – знаходиться самка. Самки мають більші розміри, ніж самці.

Пік активності припадає на темний час доби. Вдень вважають за краще спати в затишних місцях. Побудову скелета дозволяє тваринам поміститися в дуже вузьких щілинах, куди не пробереться жоден хижак.

Люблять приймати пилові ванни, що допомагають очистити шубку від забруднень і захиститися від паразитів. Можливо, саме через цю звичку у них ніколи не буває бліх. Купаються гризуни і в вулканічному попелі. Щоб піщинки не потрапляли у вуха, у вусі є особливі перетинки.

Мама

Харчування

Їжу вони тримають двома передніми лапами. Основу раціону шиншили складають трави, гілочки чагарників, мохи і лишайники. Рідина вони отримують з м’ясистого листя соковитих рослин, а також п’ють росу.

Проблем з травленням у цих тварин не буває ніколи. Вони вміють вибирати собі їжу: рослинні компоненти містять натуральні антибіотики, які позитивно позначаються на травленні звірка. Якщо рослинного корму не вистачає, то можуть вживати в їжу комах або деревну кору. Голод, як і одноманітна їжа, стає причиною захворювань шлунка.

Як і всі гризуни, шиншила їсть мало, але часто. Улюбленою їжею цих тварин є ягоди, овочі.

Дитинча