Цікаві факти про ведмедя-губача

Ведмідь-губач — цікаві факти

Ведмідь-губач — ссавець сімейства ведмедів. Доводиться родичем бурому, білому та іншим видам клишоногих. Представляємо цікаві факти про ведмедя-губача.

Хижак

Особливості

Свою назву він отримав з-за відмітною особливості морди.  Вона сильно витягнута і без вовни. Ведмідь має дуже рухливі губи, витягаючи в трубочку, він ними видобуває їжу з недоступних місць. Тварина не має передніх зубів, але може далеко висовувати язик і, як насос, затягувати їжу, закриваючи ніздрі по черзі. Тіло його вкрите густою кошлатою шерстю, особливо на плечах, де вона схожа на гриву. Груди прикрашає біла пляма, що нагадує латинську букву U. Шерсть дуже груба. Забарвлення частіше темний, аж до чорного. Рідко зустрічаються з рудим відливом, цим він схожий на гімалайського ведмедя.

Кігті на лапах нагадують кігті лінивця. Іноді його так і називають-ведмідь-лінивець, адже він спокійний і неквапливий, через кігтів він незграбний. Навіть з такими лапами ведмідь дуже енергійний і бігає швидко. Кігті йому потрібні для добування їжі. Він може з легкістю впоратися з пнем або трухлявим деревом, в цьому йому допоможуть потужні передні лапи. У розмірах наш герой сильно поступається своїм побратимам. Якщо вага бурого ведмедя становить 300-350 кг, то вага гімалайського ведмедя — близько 100 кг. Самка набагато легша за самця.

Мама

Спосіб життя

У раціон ведмедя входять терміти, мурахи та інші комахи. Нюх у нього відмінне, як у собак-шукачів. Відшукавши мурашник, він руйнує його сильними кігтями, засовує всередину морду, видуває пил і тільки потім втягує в пащу мурах, а що залишилися вилизує довгим язиком. В іншому він як звичайний ведмідь. Він прекрасний скелелаз і може забиратися на дерева за стиглими плодами і фруктами. Не проти навідатися на ферму, поласувати кукурудзи і цукровий очерет, не відмовиться і від падали.

Ведмідь-губач – це нічна тварина. Вдень любить поспати в тіні кущів або сховатися в печерах, при цьому сильно хропе. Він не любить конфліктів, вважає за краще рятуватися втечею (але все одно може напасти, за останні 30 років в Індіі цей хижак атакував біля 200 чоловік).

Він погано бачить і, майже не чує, не завжди може побачити вчасно небезпека. Ворогом тварини можна вважати тигра і леопарда.

Ведмідь-губач віддає перевагу тропічному і субтропічному клімату. Вважається, що він виходець з Південної Азії. Його можна побачити в Індії, Шрі-Ланці, Непалі, Республіці Бангладеш. Йому не треба накопичувати жир і лягати в сплячку, так як прожиток він завжди знайде. Але стає менш рухливий під час сезону дощів. Ведмеді-губачи воліють кам’янисті схили або невеликі ліси рівнин.

Цікава інформація:

  • ведмідь може піднятися на дерево за медом на висоту до 8 метрів;
  • ведмідь-губач має найдовший хутро серед свого виду;
  • рід ведмедів з’явився 5-6 мільйонів років тому і вважається молодим видом;
  • при поїданні мурах і термітів, ведмідь пирхає і видає звуки, які чутно за 150 м, тим і видає своє місце розташування;
  • ведмідь-губач має й іншу назву – «медовий ведмідь», так його назвали за любов до солодкого;
  • може відчути комаху, яка знаходиться під землею на глибині до 1 м;
  • ведмідь дуже сильно хропе уві сні;
  • має дуже сильні м’язи щелепи, череп за формою нагадує череп великої кішки;
  • довжина кігтів може досягати 10 сантиметрів.

Очі

Сім’я

На перших порах самець піклується про свою сім’ю, що не властиво іншим ведмедям. Ведмедиця виношує ведмежат протягом півроку, потім на світ з’являються 2-3 малюка. Мати вийде з ними на полювання, як тільки у малюків відкриються очі. Мама часто носить медвежа на плечах. Навіть якщо мама вступить в бій з ворогом, малюки не відпустять шерсть, будуть міцно триматися за її спину. Вдень ведмедиця з медвежа тами сплять, побоюючись нападу нічних хижаків. Через 2-3 роки ведмежата починають жити окремо. У природі ведмідь-губач може прожити до 25 років. У неволі-до 40 років.

Цікава інформація:

  • у неволі, щоб ведмідь не нудьгував, йому пропонують добувати їжу, наприклад розшукати фрукти в купі сіна;
  • при народженні ведмежа важить менше, ніж немовля, його вага не перевищує 1 кілограм.

Популяція

Людина протягом століть, представляла загрозу для життя тварини, вирубуючи ліси і руйнуючи звичне середовище перебування. Звіру просто не вистачає місця для життя, важче стало добувати їжу. Тварина винищували як шкідників плантацій, ведмежат відловлювали для зоопарків і приватних колекцій.

Ведмідь-губач знаходиться під загрозою зникнення, він занесений в міжнародну Червону Книгу. На нашій планеті їх залишилося не більше 20 тисяч особин.

Цікава інформація:

  • прототипом Балу з книги Редьярда Кіплінга «Мауглі» послужив ведмідь-губач;
  • ведмідь може так швидко бігати, що обжене спринтера.