Цікаві факти про зубрів

Зубр — цікаві факти

Були часи, коли популяція зубрів поширювалася на територію всієї Європи. Діяльність людини (масове полювання) призвела до майже повного зникнення представника виду великого дикого бика в Європі. Лише прагнення вчених і правильна політика європейських країн допомогли зберегти популяцію зубрів. Перший опис зубрів зустрічається в Аристотеля  в четвертому столітті до нашої ери. У словнику фракійської (дакийської) мови слово «зомбр» означає «дикий бик». Представниками даного роду на сьогоднішній день є європейський зубр і американський бізон.

В лісі

Особливості

Цікаві факти про зубра — особливості європейського дикого бика. Зубри збираються в стаду, чисельність якого досягає 5-20 особин. На чолі стада – завжди самка, яка має найбільший досвід. Дорослий самець може важити від 850 кг до 1200 кг, самки важать менше. Зубри, що живуть у Біловезькій Пущі розміром більші, ніж кавказькі дикі бики. Відмінні риси зубра європейського континенту – горб на спині і борідка в нижній частині голови. Тварину вкриває хутро, яке допомагає переносити холод.

Своїми великими розмірами представники роду зубрів створюють про себе враження як про повільних тварин. Насправді вони можуть подолати перешкоду висотою 2 метра. Дорослі самці добре бігають, легко перепливають ріку, можуть пройти по багнистих болотах.

Пасовисько

По звуках, які видають ці особини, можна визначити їхній настрій. Між собою зубри перегукуються глухими звуками, схожими на хрюкання. Фиркання означає небезпеку. Багатозвучне сопіння виражає дратівливість.

Головиний ворог для зубра – вовк. Тактика захисту — прийняття кругової оборони. Від природи зубри дуже полохливі. Помітивши людей, вони обов’язково втечуть.

Харчуються зубри рослинною їжею — травою, кущами, деревами.

Самка ходить вагітною 9 місяців. Народжується в основному 1 дитинча, дуже рідко – 2. Маленьке зубреня народжується вагою 25 кг. Шерсть при народженні має червоний відтінок. Через деякий час він набуває коричневого кольору. Ходити дитинча починає через декілька годин.

Зір у дорослих тварин даного виду слабкий. Щоб побачити предмет, зубру потрібно підійти ближче. Така тактика дикого бика людиною сприймається як спроб напасти, хоча вони можуть і напасти, якщо біля них малі зубренята.

Самці зубрів живуть 25-28 років. Самки проживають на 10 років більше.

Дитинча

Охорона

Цікаві факти про охорону зубра. Єдиний вид великого дикого бика у Європі – зубр. У минулому ще жили тури, які були схожими на коров і мали великі роки, однак їх винищили ще у ХV столітті. Яки, які живуть на території Румунії та українського Закарпаття — це нащадки одомашнених диких биків, які прийшли з Азії разом з монголо-татарськими завойовниками у ХІІІ столітті.

Стадо

Американський бізон – найближчий родич зубра. Усе поголів’я зубрів, яке є зараз, є нащадками кількості тварин, які були в заповідниках і зоопарках. Кавказький зубр або Домбай  називають зубробізоном. Вони є нащадками американських бізонів і зубрів, які жили у Біловежській Пущі.

Найбільше поголів’я зубрів проживає в заповіднику Біловезька Пуща. Стадо налічує 700 зубрів. Зубри уникають інших великих травоїдних і можуть конфліктувати з ними за пасовища, нападаючи на лосів, коней. Зубробізони — нащадки зубрів і американських бізонів вирізняються великою витривалістю.