Цікаві факти про кенгуру

Кенгуру — цікаві факти

Кенгуру – тварина, яка стала символом Австралії. Про цих стрибунів відомо чимало фактів, проте інформація про цих ссавців не перестає дивувати. Назва походить від фрази аборегенів «я не розумію» — саме так відповіли туземі жителі європейцям, які їх спитали, як називається сумчаста стрибаюча тварина. Представляємо цікаві факти про кенгуру.

Стрибок

Маля

Розмір дитинчати кенгуру після народження становить не більш 25 міліметрів (розмір арахісу). З’являється він на світ на 7 тижні розвитку. Відразу ж після народження ембріон змушений продемонструвати своє бажання вижити. Він хапається за матір своїми малесенькими лапками й видряпується по її шерсті наверх, у сумку, а після присмоктується до одного з її сосків. Ссати молоко кенгурятко поки що не може, тому воно час від часу сприскується йому в рот.

З малям

В сумці дитинча перебуває довгі 8-10 місяців, а потім починає вибиратися зі своєї схованки й приходить до мами, щоб тільки попити молока. Поруч із матір’ю кенгурятко перебуває до 18 місяців.

Нерідко так буває, що кенгурятко приходить до матері, коли в неї в сумці вже росте інше дитинча. На такий випадок у цих ссавців є особлива система лактації, в одному соску є молоко з високим змістом вуглеводів для дорослих дітей, а в іншому —  жирне молоко для малят.

З дитиною

Сильні лапи

Кенгуру мають дуже сильні й розвинені кінцівки, завдяки яким можуть швидко долати великі відстані. Стрибок кенгуру може сягати в довжину 9-13 метрів, а у висоту – декілька метрів. Тварини розвивають швидкість 56 кілометрів на годину, яка дорівнює середній швидкості автомобіля, який рухається по місту.

Квокка
Квокка має невеликі розміри

Незважаючи на те, що в кенгуру дуже розвинені лапи, стрибати назад тварина не вміє, вона рухається тільки вперед. Зате з їхньою допомогою може легко нанести супротивникові сильний удар. Коли самці б’ються між собою, вони можуть ставати на хвіст і битися задніми лапами. Ударами задніх тварини можуть відбиватися від хижаків, також можуть постраждати і люди, тому потрібно бути дуже обережними з цими австралійськими дикими тваринами.

Своїми передніми лапами з гострими пазурами ссавці виривають кущі й риють ями, викопуючи коріння.

Особливості організму

Не всі ссавці даного виду мають однаковий ріст і вагу, усього в Австралії налічується декілька видів кенгуру, найменшими є деревні кенгуру, їх ріст 50-80 сантиметрів. Найбільший кенгуру — гігантський, його ріст становить до 1,4 метра.

У цих тварин унікальний слух, що дозволяє їм почути наближення ворога, і гострий зір, завдяки якому вони можуть розглянути, що відбувається вдалині.

Пасовисько

У цих травоїдних тварин є декілька рядів зубів. Коли один з них сточується, йому на заміну приходить інший, який стоїть за ним.

Кенгуру – унікальний вид сумчастих тварин, які живуть тільки в Австралії. Усього на континенті налічується близько 50 мільйонів цих тварин. У місцях, де їх дуже багато і вони можуть перетинати дорогу, стоять дорожні знаки із зображенням цих ссавців.