Корсак - цікаві факти

Цікаві факти про корсака

Невеликий і дуже симпатичний корсак, який нагадує дрібну лисицю й доводиться їй найближчим родичем, насправді не є милою пухнатою тваринкою, як може здатися на перший погляд. Це справжній хижак із сімейства псових. Швидкий, тихий, обачний він виходить на полювання в сутінках або вночі й здатний не просто обережно підкрастися до жертви, але й переслідувати її. Так що ж ми знаємо про цей суперечливого чотириногого і які факти про корсака можемо вам розповісти?! Корсак — цікаві факти про зовнішній вигляд, спосіб життя, особливості поведінки.

В степу

Зовнішній вигляд

Мордочка його коротка й гостра, а вуха досить великі.

При своїх скромних розмірах, усього 50-60 сантиметрів у довжину, він може похвалитися довгим і пухнатим хвостом, який у деяких особин досягає 40 сантиметрів.

Колір і густота вовни корсака міняються залежно від сезону. Так, улітку хутро його більш тверде і коротке, колір яскравіший, звичайно сірого або піщаного кольору з рудуватим відтінком. Узимку шубка його стає більш густою і довгою, а колір її тьмяніє.

Пухнатий хвіст корсака по кольору не відрізняється від шерстки на тулубі, але має темний кінчик.

Дитинчата

Спосіб життя

Живуть ці дрібні хижаки в степових зонах з гарною видимістю.

Живуть представники даного виду в норах. При цьому самі вони їх практично не риють, частіше просто займають чужі. Наприклад, покинуті домівки великих гризунів, борсуків, а часом і лисиць.

Нора корсака вирізняться досить великими розмірами для такої маленької тварини, приблизно 2,5 метра, і завжди має кілька виходів.

Щоб сховатися від непогоди або небезпеки, перебуваючи вдалині від своєї житлової нори, цей далекоглядний звірок має запасні схованки.

Харчуються ці степові мешканці в основному дрібними гризунами, жабами й комахами, іноді не гребують і падаллю. Цікаво, що корсак здатний довгий час обходиться без води і їжі. Ця здатність часто допомагає йому вижити.

Дуже цікавий факт — корсак моногамний. Інакше кажучи, цей чотириногий утворює одну пару на все життя.

Вагітність у самок триває пару місяців. Кількість дитинчат — від 2 до 16. Щенята стають незалежними від батьків, коли досягають п’ятимісячного віку.

Тривалість життя особин — від 5 до 9 років.

Гинуть корсаки звичайно через більших хижаків. На них полюють вовки, рідше лисиці й великі птахи. Крім того, небезпеку для них представляють мисливці, які вбивають тварин, щоб роздобути їх коштовне хутро. Не рідкісні випадки загибелі внаслідок хвороб або голоду в зимовий час.

Особливості поведінки

Корсаки, маючи слабку терморегуляцію лап, не люблять пересуватися по сніжному покрову й щоб урятуватися від сніжних зим мігрують у південному напрямку на великі відстані.

У періоди довгої відсутності тваринної їжі степові лисиці можуть переходити на рослинну їжу.

Прагнучи урятуватися при небезпеці, що насувається, ці хитруни можуть притворятися мертвими.

Звичайно обережні й сторожкі корсаки останнім часом усе частіше селяться поблизу населених пунктів і шукають їжу на смітниках.

Незважаючи на те, що цей степове звірятко є хижаком, йому самому щодня доводиться боротися за виживання. Зараз його відносять до рідких і зникаючих видів, через що в деяких регіонах корсак занесений до Червоної книги.