Лемінг - цікаві факти

Цікаво про лемінга

Лемінги належать до сімейства гризунів. Зовні звірок сильно нагадує невеликого хом’яка, має короткі вуха й маленький хвіст. Довжина тваринки не перевищує 15 сантиметрів, а важить він не більше 80 грамів. Шерсть лемінга звичайно однотонний сірого або бурого відтінку. Іноді зустрічаються представники зі світлими вкрапленнями. У природі існує кілька різновидів звірків і деякі з них узимку отримують біле забарвлення.

Взимку

Особливості поведінки

Лемінги — цікаві факти про особливості поведінки. Основним місцем проживання тварин вважається тундра й лісотундра Північної Америки. Деякі види лемінгів проживають у Євразії, на території островів Льодовитого океану. Щільне підшерстя дозволяє тварині комфортно почувати себе в північних регіонах.

Лемінги вважаються одинаками, їм не властиве проживання в зграї. Учені часто називають таких звірків егоїстами, тому що вони ніколи не живуть у колоніях і опікуються тільки про себе. Нори вони намагаються робити на значній відстані один від одного й погано уживаються з іншими представниками тваринного світу. При зустрічі з людиною лемінги виражає своє невдоволення встаючи на задні лапи, при цьому він починає видавати пронизливі звуки. Не варто випробовувати долю й наближатися в такий момент до тварини, тому що з великою долею ймовірності лемінг вкусить. Незважаючи на таку войовничість звірки не здатні захистити себе від серйозних хижаків. Основну небезпеку для них представляють горностаї й сови.

Харчуватися тварини люблять їжею рослинного походження. Улюбленою їжею для них є молоді пагони дерев і чагарників, свіжа трава, мохи, ягоди. У пошуках джерела енергії вони не гидують рогами оленів, які здатні повністю згризти. Не відмовиться лемінг і від ласощів у вигляді комах. Маленький звірок відрізняється великою ненажерливістю. За одні добу він здатний з’їсти їжі у два рази більше, ніж власна вага. Через таку особливість лемінги не можуть постійно жити на одному місці, і вони змушені постійно пересуватися в пошуках їжі. Любов до подорожей закладена в них природою, тому вони зовсім не побоюються різних перешкод у вигляді водойм або поселень людей. Часто їх необережність призводить до загибелі, багато звірків щорічно гине під колесами автомобілів.

Узимку пазурі звірка перетворюються у своєрідні копита.

Це дуже сміливий звірок, він може атакувати людину, собаку й навіть кішку (захищаючись). Очевидно, суворі умови півночі загартували цього невеликого гризуна.

Гризун

Малята

Лемінги відрізняються високою плідністю. Навіть низькі температури не є перешкодою для розмноження, тому самки приносять потомство навіть узимку. За рік вона родить двічі, приносячись по 5 або 6 дитинчат. Якщо немає нестачі у їжі, то самка може приносити приплід 3 рази в рік, а кількість дитинчат може досягати десяти.

Для вирощування малят дорослі лемінги роблять величезні поселення, а для своїх малят будують гнізда із трави. Після двох тижнів життя маленькі лемінги стають повністю самостійними. У віці двох місяців вони стають дорослими й здатні приносити потомство. Середня тривалість звірка становить два роки.

Часто вчені не можуть визначити, чи дійсно лемінги проживають на конкретній території, а підрахувати їхню чисельність практично неможливо. Справа в тому, що звірок дуже обережний і практично ніколи не виходить зі свого сховища вдень. Уночі виявити його теж непросто, тому що він ніколи не виходить на відкриті ділянки, постійно ховається серед мохів і каменів.

Приблизно кожні 30 років спостерігається приріст популяції тварин. При сильному збільшенні чисельності лемінгів на одній території спостерігається дуже незвичайна їхня поведінка. Тварини починають масову міграцію в південну сторону до моря. Добравшись до води, вони відпливають від берега й часто тонуть. Сьогодні вчені так і не змогли знайти пояснення такого явища. Можливо, тварини просто прагнуть рухатися вперед. Зустрічаючи на шляху перешкоду у вигляді моря, тварини просто не хочуть зупинятися, але й подолати тривалий заплив вони теж не можуть.