Манул - цікаві факти

Цікаві факти про манула

Манул – тварина, що має незвичайну заонішність і своєрідний характер. В1776 році завдяки німецькому натуралістові П.С. Палласу з’явилися перші описи манула, тому цього представника сімейства котячих ще називають Палласов кіт. Ця дика кішка за розмірами наближена до одомашненого, її іноді приручають і тримають у будинках. Але не слід забувати, що ці коти — небезпечні хижаки, які можуть бути переносниками сказу, тому як у природі, та к і домашніх умовах з ними потрібно бути дуже обережними.

Мисливець

Зовнішній вигляд

Цей звір викликає інтерес у багатьох людей, тому що він виглядає мило, але все-таки трохи загрозливо. У нього завжди строгий вираз мордочки, закруглені й широко розставлені вуха, жовті виразні очі. Зіниці звичайних котів часто отримують щілиноподібну форму, а в манула вони завжди залишаються в незмінному виді.

Хижак

Довжина тіла буває від 53 до 65 сантиметрів, хвіст – близько 30 сантиметрів. У цих диких котів густа й довга шерсть, через що здається, що вони багато важать, але насправді всього 3-5 кг. Статура манула щільна, масивне, голова широка, а лапи короткі й товсті.

Ясно-сіре забарвлення хутра допомагає манулові добре зливатися зі скелястою місцевістю, тому їх не так легко помітити, навіть із близької відстані. Також його хутро на спині, щоках і хвості прикрашене темними смужками, а на голові — невеликими чорними плямами.

Зовнішній вигляд

Спосіб життя

Манул — цікаві факти про спосіб життя. Ці волелюбні створіння населяють степові ділянки в горах. Вони люблять ховатися в чагарникових заростях, особливо там, де є кам’янисті розсипи. Манули хочуть жити подалі від людей, тому їх місця проживання зустрічаються високо в горах – до 4800 метрів над рівнем моря.

Полювання

Для них характерний одиночний спосіб життя, кожна тварина займає певну територію ( до 10 квадратних кілометрів). Іноді вони влаштовують своє лігвище в пустих норахлисиць, борсуків, але частіше живуть у печерах або в ущелинах скель.

Найбільшу активність манули проявляють зранку або у сутінках, а вдень полюбляють спати в укриттях. Полюють вони в основному  на мишовидних гризунів, ховрашків, зайців, невеликих птахів. Щоб піймати здобич, Палласів кіт може затаїтися на тривалий час і терпляче чекати потрібного моменту. Але якщо раптом який-небудь гризун відчує його й утече, то манулові дуже складно буде його наздогнати, тому що в нього короткі лапи, до того ж довга шерсть, яка взимку грузне в снігу.

Розмноження

Вагітність самки триває 60 днів, народжуються кошенята вагою до 300 грамів. У віці 3 місяців дитинчата манула стають сміливішими й уже намагаються самостійно полювати. А в 10 місяців стають дорослими й можуть мати своїх дітей.

Кошеня

У неволі манули теж можуть розмножуватися, але в багатьох зоопарках миру дитинчата цих тварин часто вмирають від токсоплазмозу. Взагалі, манули здатні прожити близько 12 років, якщо вдається уникнути різних захворювань або інфекцій.

На жаль, чисельність даного виду з кожним роком скорочується. Відомо, що манули найбільше поширені в Центральній Азії. У межах Росії вони живуть: у Бурятії, у Читинській області й на Алтаї. За останні 15 років у відкритих степах ці тварини були практично винищені, тому вони занесені в Червону книгу Російської Федерації. А найголовніше, що полювання на манула всюди заборонене, тому цей вид поступово відновлює свою популяцію.