Цікаві факти про бобрів

Бобри — цікаві факти

Найбільший гризун Європи і другий у світі за розмірами після капібари, бобер вважається напівводним ссавцем. Тобто він вважається сухопутним, але живе і харчується в умовах водного середовища. Відрізняють два види бобрів — європейський і канадський. Про цих гризунів багато цікавих фактів.

У водоймі

Зовнішній вигляд

Цікаві факти про бобрів — зовнішній вигляд. Прозорі повіки дозволяють бачити тварині, перебуваючи під водою.

Бобер у дорослому віці важить біля 20 кілограмів (це середнє значення, маса коливається від 15 до 30 кілограмів). Стільки ж важить людина у восьмилітньому віці.

У підводному положенні отвори вух, носа і рота стискаються, не дозволяючи потрапити в ці органи воді. Оскільки рот особливим чином захищений, бобер може гризти гілки навіть у підводному положенні.

Легені і печінка великих розмірів, це сприяє можливості тривалого знаходження під водою — гризун може затримувати дихання на чверть години.

Спеціальні залози виділяють водовідштовхуючу речовину, якою бобри змазують свою шерсть.

У них є невеликі вуха, але це не перешкоджає гострому слуху, яким вони користуються, щоб уникнути небезпеки.

Поведінка

Бобер — цікаві факти про поведінку. На воді тварини плавають швидко — за чверть години можуть проплисти біля семиста метрів.

Бобри можуть перегризти і повалити великі дерева, діаметр яких складає до одного метра. Дерево діаметром в п’ять сантиметрів перегризає за п’ять хвилин.

Гризе дерево

Тварини можуть бути активними у днем і вночі, але більш діяльні вночі.

Тривалість життя — біля 13 років на волі, в неволі — до 40 років.

Будинок підвищується над водою, але вхід до нього веде через воду. Дах у будиночку дуже міцний, так що хижаку дуже важко його зруйнувати, не зважаючи на те, що він не захищений водою.

Щоб утворити водойму потрібного розміру, бобри будують греблі. Озера, які утворилися, можуть займати значну площу.

Не зважаючи на те, що бобри живуть у середовищі, де може бути багато риби, вони її не їдять, як і м’яса взагалі, бо вони травоїдні.

Свою територію гризуни помічають секретом із сильним запахом, який виробляється мускусними залозами.

Бобри люблять харчуватися деревиною, їх улюблена їжа — осика, тополя та верба.

Зимою впадають у сплячку, але до неї грунтовно готуються, використовуючи для спорудження житла декілька десятків кубометрів деревини. Взимку у будиночку плюсова температура, навіть якщо за межами стін із гілок — тридцятиградусний мороз.

З зв’язку з тим, що бобер повинен постійно триматися лапками за дерево, а також допомагати своїми «ручками» при спорудженні плотин та жител, вони привчилися ходити у випадку потреби на двох задніх лапах.

Зуби ніколи не стають тупими, оскільки заточуються об дерева.

У житті людей

Багато населених пунктів названі на честь бобрів, по них можуть визначити ареал їх розселення у минулому. Зараз ці тварини витіснені з багатьох місцевостей. Найзнаменитіше «боброве» місто — Бобруйськ у Білорусії, у ньому поставлено два памятника на честь водних гризунів.

Хутро має зігріваючі властивості, а також вважається дуже красивим. Це стало причиною зменшення їх кількості через винищення мисливцями. В Канаді шкірки бобрів були своєрідними грошима.

 

Бобрята

Звичайна довжина бобрової греблі — 20 — 30 метрів. На ріці Джефферсон у штаті Монтана бобри спорудили греблю довжиною 850 метрів. Гризуни почали споруджувати її ще в 1975 році. А помітили греблю за космічними знімками, напевно, за масштабами розливу водойми.

Греблі настільки міцні, що їх можна використовувати як міст і  перейти по них водойму.

Незважаючи на те, що бобри зникли з багатьох місцевосте, які густо заселені людьми, на півночі України, в Білорусії та на території Росії залишилося ще багато місця для проживання — тільки на території Російської Федерації їх налічується біля третини мільйона. На території Украни у багатьох місцевостях бобри вже не проживають, але про їх колишню присутність говорять населені пункти, наприклад Бібрка у Львівській області.

Бобри у випадку небезпеки можуть захищати свій дім від агресора і навіть можуть напасти на людину.

Сім’я

При наявності небезпеки гризун ховається під воду, сповіщуючи інших про присутність хижака.

Бобри народжується досиль великими. Народжуються від трьох до шести бобрят масою в півкілограма кожен.

Виношуються дитинчата трохи більше ста днів і народжуються наприкінці весни чи на початку літа.

У ріці

Не зважаючи на те, що при народженні дитинчата погано бачуть, вони можуть плавати вже у віці декількох днів, а через три тижні вже спробують самостійно добувати їжу.

Бобри живуть сім’ями, які складаються з батьків і бобрят, які народилися протягом останніх двох років. Після двох років старші стають самостійними і йдуть від батьків, споруджуючи своє гніздо.

Житло складається з багатьох кімнат, які сполучені переходами, можливо, багатокімнатна структура зв’язана з тим, що в одному будинку живуть декілька поколінь.