Цікаві факти про козулю

Козуля — цікаві факти

У лісах і гірських районах Євразії живе представник сімейства оленевих – козуля, яку називають сарною, дикою козою. Козуля живе в лісостепах середньої смуги, у листяних і змішаних лісах, які межують із лугами, де висока трава є прекрасним маскуванням від хижаків. Є три вида — європейський, азіатський і сибірський. Про цього невеликого травоїдного ссавця існує багато цікавих фактів.

В лісі

Зовнішній вигляд

Існує два припущення, звідки з’явилася назва «козуля». Перше, як уважають деякі, тісно пов’язане з незвичайною будовою очей – зіниці в козулі розкосі. Друге припущення — слово козуля походить від слова «коза». За будовою ця невелика тварина дійсна нагадує козу.

Забарвлення в дорослої козулі змінюється залежно від пори року. Узимку шерсть має сіруватий колір, а влітку стає більш яскравою – золотаво-рудою. Цікаво виглядають маленькі дикі козочки, вони пофарбовані в темно-бурий колір, а з боків мають декілька рядів великих білих плям.

Стадо

Висота дорослої тварини невелика – не сягає й метра, вага біля 35 кілограмів. На відміну від оленів, у козулі немає красивих гіллястих рогів, розміри їх скромні — у самців вони не перевищують у довжину й 30 сантиметрів.

Незважаючи на те, що в козулі невеликі стрункі ноги, вона досить спритна й швидка, може досягати швидкості в бігу до 60 кілометрів на годину. Через будову ніг, круп тварину вищий, ніжхолка, що допомагає робити їй високі і довгі стрибки. Така фізіологічна особливість дає можливість козулям добре пересуватися по скелястих місцевостях. До того ж, у цих ссавців є на кожній нозі по два копитця, які допомагають тримати рівновагу на нерівному грунті.

Хвіст у козулі є, але він дуже маленький,  його довжина — біля двох сантиметрів.

Мама і дитина

Харчування

Харчування виняткове вегетаріанське. У їжу йде практично вся рослинність, яка зустрічається в лісах і степах: трави, листочки дерев, мохи, жолуді, лісові ягоди й гриби. Не можна сказати, що козулі всеїдні і їдять усе підряд, — вони дуже розбірливі в їжі, і вибирають із трав самі ніжні й соковиті сорти.

Козуля не їсть траву на пасовищі, на якому пасеться домашня худоба, очевидно, вона для неї недостатньо чиста.

У зимову пору року вибір у їжі набагато бідніший, але завдяки гострим копитцям козочки розгрібають сніг і прекрасно добувають собі рослинну їжу.

Без води ці тварини не можуть обходитися надто довго, тому стараються триматися поблизу водойм.

Спосіб життя

Цікаві факти про козулю — спосіб життя. Цей ссавець активний веде своє життя вночі або вранцы, вдень цей вид оленевих можна зустріти рідко, вони відпочивають, сховавшись у затишному місці.

Коли тварина налякана, вона видає звук, подібний на собаче гавкання.

Козулі не живуть великими стадами, але й одинаками їх не назвеш. У літній період ці тварини живуть невеликими групами по дві або три особини, узимку ж об’єднуються в групи чисельністю до 30 особин.

З дітьми

Самці, коли б’єються між собою, видають голосні звуки, ніби намагаючись залякати один одного. Такі двобої жорстокі й нерідко закінчуються серйозними пораненнями.

Вагітність у самки триває близько 40 тижнів і народжуються від одного до двох оленят, які практично відразу ж після народження починають вставати на ноги. Цілий рік молодняк перебуває поруч із матір’ю, дорослими стають у віці півтора рокии.

У дикій природі тривалість життя козулі сягає всього 12 років. У заповідниках вони живуть набагато довше, біля 16 років.