Цікаві факти про левів

Леви — цікаві факти

Лев – одна з найбільших тварин на землі сімейства котячих. Цього грізного хижака можна впізнати по гордій поставі, пишній гриві. У минулому вони жили на великих територіях Євразії, але сьогодні в дикій природі зустрічаються в африканській савані й одному заповіднику в Індії.

В савані

Історія

Історичні факти:

  1. Леви часто зображувалися на середньовічних гербах. У наші дні його зображення є на гербі Чехії. В Україні зображення цієї кішки є на гербі міста Львів, який названий на честь князя Лева (син Данила Галицького).
  2. На початку нашої ери леви жили й на території Європи, але поступово ці тварини були винищені. Греки й римляни часто полювали на цих тварин, що жили на території Балканського півострова. Геродот писав, що хижаки в 480 році до нашої ери нападали на верблюдів перського царя Ксеркса I. Аристотель в 300 році до нашої ери писав, що леви є рідкісними тваринами. Останній європейський лев був убитий в 100 році нашої ери.
  3. Стародавній печерний лев жив на території Євразії (у тому числі на території України й Росії) до кінця льодовикового періоду й вимер 10 тисяч років тому. Однак можливо, що європейські леви, які жили на Балканському півострові до рубежу нашої ери, були печерними левами, які збереглися на території Європи й були винищені римськими мисливцями.
  4. Європейські печерні леви були зображені на малюнках у печерах, знайдених у Франції й у Німеччині. Хижаки зображувалися без грив (можливо, вони були безгривими або з невеликими гривами), але з характерними пасмами волосся на хвості.
  5. Леви до IV століття до нашої ери жили на території України. Вони полювали в плавнях Азовського моря. Вважається, що остання тварина була вбита одним з боспорських царів під час полювання.
  6. Є згадки, що останній лев був убитий у степах України князем Ярославом Мудрим, однак малоймовірно, щоб ці хижаки дожили до настільки пізнього часу. Хоча мова може йти про кавказького лева, який дожив до Х століття й цілком міг з’являтися в землях Тмутараканского князівства, якщо, звичайно, там Ярослав Мудрий полював.
  7. Чисельність левів і ареал їх проживання в останні сторіччя різко скорочувалися. На території Палестини леви були знищені в Середні віки, до кінця ХIX століття вони були знищені в Туреччині й північній Індії. На території Ірану леви жили до 1944 року. За межами Африки леви живуть тільки в Індії, на території Гірського лісу, тут налічується понад 300 особин.
  8. Берберійський лев, який жив у Північній Африці, вимер у природних умовах. Однак кілька десятків особин утримуються в зоопарках. Тварин планують оселити в Атлаських горах на території Марокко й, таким чином, повернути в природу цих красивих хижаків.

Зовнішній вигляд

Цікаві факти про леви — зовнішній вигляд:

  1. У левиці появляються від двох до чотирьох дітей. Новонароджені левенята важать близько 2 кг, із плямистим забарвленням шкіри. Пізніше плями зникають, і шкіра дитини стане звичайного піщаного кольору. Бачити починають на 9 – 11 день, а на 15 день левеня стає на лапи й намагається пересуватися.Дитинча
  2. Запахи леви розрізняють як носом, так і за допомогою «трубки Якобсона». Вона розташована вгорі на піднебінні. Коли хижак досліджує певний запах, він відкриває рот і затягує повітря.
  3. Важить дорослий самець близько 250 кг, а вага самки доходить до 180 кг. Однак при такій значній вазі тварина не втрачає спритність, рухливість і швидкість.
  4. Леви мають пазурі довжиною 7 – 9 див. Пазурі представляють не меншу небезпеку, ніж зуби.
  5. Кількість зубів у дорослої особини – 30. Але хижаки не пережовують їжу, а ковтають великими шматками.

Поведінка

Цікаві факти з життя левів:

  1. Найчастіше леви збираються в прайди, що складаються із декількох самців і самок. Але зустрічаються й леви-одинаки.
  2. У виняткових випадках леви нападають навіть на слона.
  3. По статистиці з п’яти левенят тільки один доживає до дворічного віку.
  4. Леви часто б’ються один з одним на смерть, якщо доводиться захищати свою територію.
  5. У прайді на полювання частіше виходять левиці, лев відпочиває в цей час. Самки приносять здобич у прайд, а лев звичайно першим приступає до трапези. Лев уважається сильнішим за левиць, у його обов’язок входить захист прайда у випадку нападу інших хижаків.
  6. Лев вживає за один раз близько 30 кг м’яса.
  7. Розвиває швидкість до 60 км/година, але тільки на невеликі відстані.
  8. Полюють леви звичайно вночі, але й денне полювання — не рідкість.
  9. Ревіння дорослого лева можна почути на відстані до 8 км. Цікаво, що леви не вміють ричати до 2 років.
  10. Леви дуже люблять поспати, як і все котяче сімейство. Сплять самці приблизно по 20 годин на добу, самки — менше, тому що їм потрібно доглядати за левенятами й полювати.
  11. По чисельності серед африканських хижаків знаходяться на другому місці після плямистих гієн.
  12. Леви часто нападають на людей. У Танзанії щорічно гине близько 70 людей. Смертність при атаках хижаків дуже велика — з 8 нападів смерть по статистиці наступає в 6 випадках.
  13. Тривалість життя левів на природі — становить 10 — 14 років, у неволі леви можуть жити понад 20 років.