Качка мандаринка: де живе і чим цікава

Цікаві факти про качку-мандаринку

Качка-мандаринка — азійський водоплавний птах загону гусеподібних, сімейства качиних. Багато з нас, дивлячись на різнокольорову качку-мандаринку, задаються питанням, чому вона так називається, і що це взагалі за такий яскравий птах? Це невелика лісова пташка. Ще одна її розповсюджена назва — китайська качка. Цей птах — символ східної культури, він занесений до Червоної книг Росії. Полювання на неї заборонене. Представляємо цікаві факти про цю качечку.
Пір'я

Історія

Назва качки мандаринки ніяк не пов’язана з цитрусовим фруктом — мандарином. Вона отримала свою назву завдяки подібності по кольоровій гамі з китайськими вельможами — мандаринами, які любили носити різнокольоровий, дорогий і яскравий одяг.
У стародавні часи в Китаї тримати у штучних водоймах цих маленьких пташок було ознакою багатства і благополуччя. Таку розкіш могли дозволити собі тільки високопоставлені люди.
Качка мандаринка у стародавні часи була декоративним птахом і в інших східних державах. Вона протягом багатьох століть прикрашала сади і парки Японії та Кореї.

В озері

Де живе

Качка мандаринка — де живе і чим цікава. Батьківщина качки — території Східної Азії та Далекого Сходу Росії, причому більшість популяції проживає на території Російської Редерації. Птах живе в Амурській області, Приморському краї і на Курильських островах.

А от восени качці доводиться залишати російські землі, щоб полетіти у теплі краї перезимувати. Для комфортної зимівлі потрібна температура вище 5 градусів. Пролітаючи велику відстань, пташка на зиму залишається в Китаї та Японії, де на час зимівлі в’є гнізда. Цікаво, що  у зимовий період качки змінюють свій колір — пір’я самців втрачає свою яскравість. Пір’їнки знову стануть яскравими, як на батьківщині розтане сніг.

В наш час невелика кількість цих птахів оселилася в Ірландії, США та Англії.

Особливості способу життя і поведінки:

  • живе біля рік невеликими зграями;
  • харчується зранку та увечері;
  • взлітає майже вертикально;
  • селиться на скелях и деревах.

Зграя

Зовнішні характеристики

Завдяки яскравому й незвичайному пір’ю цей вид качок вважається найкрасивішим серед сімейства качиних. Самець набагато яскравіший за самку. За розміром качка мандаринка порівняно невелика й у вазі не сягає й одного кілограма (500-800 грамів), а в довжину вона має біля 40 сантиметрів. Через те, що розмах крил досить великий для маленького птаха й сягає 70 сантиметрів, останнє махове пір’я крил у складеному стані мальовничо загинаються нагору, виступаючи над спинкою із двох сторін.

Дзьоб у селезня червоний, а лапки – жовті. Пір’я увібрало в себе всі кольори веселки: жовтий, фіолетовий, синій, жовтогарячий, червоний. На голові в самця є чубчик. Кінці його крил у складеному виді задираються нагору, створюючи своєрідне сідло.

Самки качок мандаринок не мають настільки барвистого пір’я, однак вони по-своєму красиві. Їхні голови також прикрашає елегантний чубчик, вони мають черевце білого кольору, таким же кольором підведені й очі, пір’я від сірих до коричнюватих відтінків. Така їх непримітна зовнішність допомагає маскуватися в період виведення потомства.

Непримітне забарвлення самок допомагає їй злитися з навколишньою природою й робить непомітною для хижаків під час висиджування пташенят. Є біла мандаринка, яка була виведена селекціонерами.

Тривалість життя качок мандаринок може сягати 10 років. В домашніх умовах, при належному догляді вони живуть до 25 років.

Особливості качок мандаринок:

  • яскраве пір’я;
  • особливий спів (качки цього виду не крякають, а пищать або видають звуки, схожі на свист);
  • маневренний і швидкий політ.

Водойма

Поведінка

Поряд з американською каролінською мандаринка складає рід лісових качок. Птахи селяться в лісах на скелястих берегах рік. Як і інші качки, мандаринка добре тримається на воді, при необхідності легко, без розбігу, майже вертикально злітає. Але, на відміну від качок інших видів, мандаринки багато часу проводять у прибережних лісах, легко маневруючи серед дерев, сидячи на гілках, стовбурах бурелому, прибережних скелях.

Мандаринки – птахи мовчазні й обережні. Голос вони подають рідко, інколи видають звуки, схожі на тихий мелодійний свист.

На березі

Птахів ще називають дупловками через те, що їх гнізда розташовуються в дуплах дерев, часто на висоті понад 10 метрів.  Дупло використовується сім’єю тільки один раз і щорічно знаходиться нове. Самець турбується про самку, яка висиджує яйця. У середньому самка відкладає 9 яєць.  Щоб пташенята виводилися одночасно, мандаринка сідає в гніздо після того, як відкладе всі яйця.

Приблизно через місяць з’являються вкриті пухом, зрячі пташенята. Самка вилітає із гнізда на землю й кличе їх. Ледь обсохлі пташенята залишають гніздо й за рахунок малої ваги за допомогою перетинчастих лап досягають землі неушкодженими. Самка збирає виводок і веде до водойми, а самець залишає сім’ю.

У червні селезні збираються в зграю, ховаються в заростях. У них починається линька. Яскраве офарблення змінюється пір’ям такого кольору, як у звичайних качок.

Харчування качки знаходять у лісі й у воді. Їжею можуть бути зелень і плоди рослин – насіння, ягоди, горіхи, жолуді. З води добуваються невеликі рибки, ікра риб і жаб, личинки комах, молюски.

У Росії птах охороняється законом і занесений до Червоної книги. Природні вороги мандаринки — хижі птахи й гризуни, що розоряють гнізда й нападають на молодняк.  У дикій природі скорочення чисельності мандаринок відбувається через вирубку лісів, несанкціоноване полювання.

Цікава інформація

Качки мандаринки є досить-таки цікавими й незвичайними птахами. Цікаві факти:

  • Щороку утоку в’є гнізда в нових місцях.
  • Їхня здатність підніматися в повітря вертикально допомагає уникати таких перешкод, як гілки дерева.
  • Назва мандаринка носить не тільки представниця сімейства качиних, але й акваріумна рибка, яка в природніх умовах живе в прісноводних водоймах Китаю.
  • Кількість яєць залежить від віку качки: чим молодша самка, тем меншу кількість яєць зможе відкласти.
  • На нашій планеті налічується близько 500 тисяч качок цього виду.
  • Качки скидають пір’я двічі в рік. У червні, коли починається линька, їх пір’я втрачало яскраве забарвлення, і вони стають схожі на звичайних качок.

Утримання в неволі

Мандаринки дуже популярні як декоративні птахи. Мандаринки добре розмножаються в неволі. Вони невибагливі в їжі, мирно сусідять із іншими птахами, є хорошими батьками. Для здорового розвитку й розмноження їм необхідні умови, наближені до природніх, з водоймою, дуплами, високими деревами або стовпчиками.

Качки теплолюбні, тому в холодний час їм потрібні для обігріву теплі приміщення з хорошою підстилкою й водойма з підігрівом води.

Найкращий для мандаринок — спеціальний комбікорм для водоплавного птаха з додаванням зелені, овочів, коренеплодів.

Потрібно намагатися, щоб побільше птахів були на волі, адже саме там вони по-справжньому щасливі. У дикій природі їм хоч і важко добувати їжу, але вони можуть літати, і це робить їх здоровішими й приносить радість, яку не зрівняти із ситим, але ледачим життям у хазяїна.