Цікаві факти про чайок

Чайка — цікаві факти

Чайки – одні з найпоширеніших птахів у світі. Цих пернатих можна зустріти скрізь від Арктики до Антарктики, не тільки на морських узбережжях, але і на прісних водоймах – озерах, річках, водосховищах. Багато видів пристосувалися жити поруч з людиною. Представляємо цікаві факти про чайок.

Озеро

Зовнішній вигляд

В даний час налічується 23 види цих птахів. Систематика їх утруднена і заплутана: частина з них, що входила раніше в групу чайок, віднесена до інших родів (як, наприклад, реліктова чайка). Незважаючи на численність і різноманітність чайок, у них, за рідкісним винятком, багато спільного і в зовнішньому вигляді, і в звичках.

  1. Живуть зазвичай колоніями в кілька тисяч особин.
  2. І у великих, і маленьких розміром – довгі гострі крила, розмах яких більше подовженого тулуба обтічної форми; короткий, злегка закруглений хвіст.
  3. Сильний дзьоб з гострими зубами – прямий, стислий з боків і вигнутий на кінці, що дає можливість утримувати слизьку здобич.
  4. Кінцівки середньої довжини (зазвичай жовтого, червоного або чорного кольору), з розвиненими перетинками, що дозволяють чайкам плавати.
  5. Оперення – водонепроникне, його забарвлення взимку і навесні різна, але в основному тільки на голові і шиї.
  6. Низ тіла дорослих птахів переважно білий, верх – від світло — до темно-сірого кольору. Кінчики крил у деяких видів чорні.
  7. У морського голубка – грудка, а у рожевої чайки ще голова і черевце, мають ніжний рожевий відтінок.
  8. Повністю однотонна забарвлення тільки у білої чайки.
  9. Оперення молодих птахів сильно відрізняється від дорослих: воно строкате, буро-сіре (для захисту від хижаків) і остаточний вигляд, в основному, набуває тільки на четвертий рік їх життя.
  10. Таке ж забарвлення має і темна чайка, що мешкає на Галапагоських островах, що веде не властивий іншим видам нічний спосіб життя.
  11. Голос у більшості видів різкий, що нагадує і регіт, і квохтання, і нявкання кішки, і плач дитини.
  12. Самки відрізняються від самців тільки розміром: вони трохи менше, з більш слабким дзьобом.
  13. Завдяки спеціальній залозі чайки можуть пити солону воду. Вона знаходиться над очима і очищає кров чайок від солі, яка видаляється через ніздрі у вигляді солоного розчину.
  14. З настанням холодів частина чайок відлітає не на південь, а на північ: легендарна рожева і біла чайка зимують на ділянках незамерзаючих вод Північного Льодовитого океану.
  15. Можуть зграями нападати на людей, захищаючи свою територію. У США існує навіть інструкція для листонош на випадок атаки птахів.

Пляж

Харчування

Чайки – всеїдні, і хоча риба – основний продукт їх раціону, вони охоче годуються на міських і портових звалищах, не гидуючи падлом і помиями:

  • у деяких районах Землі 70 « «меню» чайок складають відходи рибальства;
  • в їжу йдуть молюски, краби, креветки, кальмари, Морські зірки, комахи, дощові черв’яки;
  • рідше – дрібні гризуни, яйця і пташенята не тільки інших птахів, але і родичів, ягоди й насіння;
  • квочки, промишляючи на звалищах, воліють красти у сріблястих чайок вже знайдений ними корм;
  • часто крадуть їстівне у тих, що зазівалися відпочиваючих на пляжах.

Море

Діти

Період гніздування чайок залежить від середовища проживання і триває з квітня до червня. Гнізда будують з підручних матеріалів: піску, гілок, трави, очерету, черепашок, а деякі види влаштовуються навіть на міських дахах.

  1. У кладці зазвичай 2-4 яйця, якщо вони стають чиєюсь їжею або змиваються з гнізда хвилею, самка знову відкладає їх. Так може повторюватися до 3-4-х разів.
  2. Клуші люблять гніздитися серед високої трави, вважаючи за краще ділянки з Вересом звичайним і папороттю орляком.
  3. Чорноголові чайки розбивають яйця в своїх і сусідніх кладках, якщо помітять людину в момент їх відкладання або перші дні висиджування.
  4. Пташенята народжуються зрячими, добре розвиненими, покритими пухом, через кілька днів вже ходять по колонії і до кінця літа встають на крило.

Берег

Пам’ятники, гроші і герби

Зображення летить чайки часто використовують в культурі як символ краси і чистоти помислів, розвитку і майбутнього, волелюбності і незалежності.

  1. У Бердянську є пам’ятник чайці – хазяйці Азовського узбережжя.
  2. У Тосса де Мар – Іспанія) — пам’ятник Чайці Джонатан Лівінгстон, яка вирішила вирватися за рамки буденного існування (художній персонаж повісті Річарда Баха).
  3. При в’їзді в Даугавпілс з боку Риги встановлено монумент Чайці. Його встановили до 700-річчя міста в 1976 році.
  4. У Солт-лейк-сіті (США) є 50-метрова колона з граніту, з двома бронзовими птахами на земній кулі. Так увічнена пам’ять про каліфорнійських чайок (символ штату Юта), які врятували урожай селян від сарани в середині ХIХ століття.
  5. Зображення чайки є на гербах деяких країн Океанії (Тонга) і російських міст і селищ (М. Лобня, Московська обл., М. Чайковський, Пермський край); на банкнотах 500 тенге (Казахстан) і 2000 рублів (Росія)
  6. У 1999 р. Банк Росії випустив срібну монету 1 рубль із серії «Червона книга» під назвою «Рожева чайка».
  7. У 2011 р. монетний двір Парижа помістив на золотій монеті в 50 євро зображення чайки Одуэна, досить рідкісної птиці, що живе на деяких середземноморських островах.

Монета

 

Рекорди

Серед цих цікавих птахів є і свої визнані рекордсмени, так:

  • найбільша – велика морська чайка довжина тіла 68-79 см; розмах крил 1,52-1,67 м; вага 1,4-2,3 кг;
  • найменша – мала чайка: довжина 24-28 см, розмах 62-69 см, вага близько 100 г;
  • найкрасивіша – рожева чайка;
  • найрідкісніша – буллерова чайка, зустрічається тільки в Новій Зеландії.

Океан