Цікаві факти про чорного лелеку

Чорний лелека — цікаві факти

У природі існують 19 видів лелек. Чорний лелека – один з видів сімейства голенастих (лелекоподібних). Представляємо цікаві факти про чорного лелеку.

Озеро

Особливості

  1. Першим описаний був чорний лелека в XVII столітті англійським натуралістом Ф. Віллугбі, який побачив птаха в Франкфурті.
  2. Ареал проживання чорного лелеки різноманітний: в Росії – території Далекого Сходу, Примор’я, Передкавказзя , Калінінградська область, густо населена птахом Республіка Білорусь, Італія, Китай, Німеччина, Південній Африці.
  3. Для будівництва гнізда птиці вибирають глухі місця поруч з водоймою (болото, озеро). Житла розміщуються на високих деревах. Птах використовує одне і те ж гніздо щорічно, передаючи його своїм дітям у спадок. Розмір гнізда в діаметрі може досягати до 1,5 метра і важити до 200 кг.основний матеріал для будівництва житла – великі гілки,які скріплюються глиною або землею.
  4. Чорний лелека – перелітний птах. На зиму вона облаштовується в Індії, Ефіопії, Лівані. При перельоті швидкість польоту птиці досягає 40км на годину.
  5. У Росії, як і в Болгарії, Таджикистані, Казахстані, Білорусії, Україні, Узбекистані, птах знаходиться під захистом держави і включений в Червону книгу.
  6. Найбільша кількість чорного лелеки припадає на білоруський заповідник «Середня Прип’ять». У заповіднику Біловезька пуща пара чорних лелек гніздилися на одному місці 14 років поспіль. У Росії гніздяться не більше 2500 пар птиці.
  7. Для спостереження за чорними лелеками в Естонії встановлюють веб – камери, за допомогою яких біологи вивчають спосіб життя птиці.

Зовнішність

  1. Чорний лелека – птах великого розміру: вага особини становить в середньому 3 кг., розмах крил близько 1,5 метрів, висота ніг близько метра.
  2. Дзьоб у птиці може досягати 20 см, в середньому ж його довжина – 16 см.
  3. Оперення у лелеки в більшій частині чорне має фіолетовий відлив, живіт – білого кольору, дзьоб і ноги червоні або коричневі. Після линьки, яка припадає на весняний період, колір оперення птиці стає більш насиченим.
  4. За зовнішньою відмінністю самку від самця відрізнити неможливо, молоді птахи за кольором мають забарвлення пір’я такий же як у дорослого птаха, проте він менш яскравий.
  5. Пересувається по землі чорний лелека повільно, крокуючи при цьому рівно. Багато часу птах проводить стоячи на одній нозі, при цьому тіло її знаходиться строго перпендикулярно.

Поведінка

  1. Протягом світлового дня птах веде активний спосіб життя, вважаючи за краще проводити час на самоті. Зграю чорного лелеки можливо замістити лише при перельоті на зимівлю. Птах ширяє в повітрі витягнувши ззаду тіла довгі ноги, а попереду шию.
  2. Чорний лелека відрізняється більш різноманітним звуковим діапазоном, в порівнянні зі своїми родичами. Шиплячих звук, порівнянний з вдихом, попереджає про загрозу. Птах може постукувати дзьобом.
  3. З початком весни чорний лелека повертається додому. Він летить у своє гніздо, яке служить йому не один рік. По поверненню на батьківщину, птах облаштовує своє старе житло, ремонтуючи його. Як правило, першим прилітає господар – самець.
  4. У лелеки ворогів небагато. Основний ворог – людина, яка вирубує ліси, осушує болота, вбиває полюючи. Рідше птах стає жертвою крокодила або орла. При перельоті не рідкісні випадки загибелі від електричного струму при зіткненні з лінями електропередач. Пташенята лелеки можуть стати легкою здобиччю для змій, здатних без праці піднятися на висоту знаходження гнізда.
  5. Перед важким перельотом в зграї лелек проходить природний відбір. Птахи вбивають слабких особин, які не зможуть витримати шлях. Роблять вони це для того, щоб хворі птахи не гальмували пересування зграї в дорозі.
  6. Самка чорного лелеки здатна відкласти до п’яти яєць, в середньому в гнізді знаходяться три яйця. Процес висиджування здійснюють обоє батьків і тривати він трохи більше місяця (до 38 днів). У гнізді підтримується певна температура. Якщо стає жарком, особини обприскують яйця водою. Слабких пташенят батьки викидають з гнізда, залишаючи тільки міцних і здорових.
  7. Вибирають пару на все життя.
  8. Час знаходження птиці в гнізді припадає на сон, в ньому ж він очищає свій покрив, веде дозор території.
  9. У разі якщо чужинець захоче зайняти гніздо господар буде тріщанням дзьоба попереджати про серйозність своїх намірів, розпускати крила, закидати голову. Якщо така поведінка не допомагає, то можлива бійка між самцями.
  10. В секунду лелека встигає зробити три помахи крила. До 200км. в день може подолати птах при перельоті. Пташенята, яким до часу перельоту виповнюється близько трьох місяців, відлітають раніше дорослих особин.
  11. Термін життя чорного лелеки в природних умовах не перевищує 20 років, в неволі ж птах може прожити більше 30 років.
  12. Вік чорного лелеки визначається за допомогою кольору кола навколо очей. У дорослої птиці він червоного кольору, у молодого – сіро – зелений.
  13. Внутрішня будова травної системи птиці дозволяє вживати в їжу отруйних змій без шкоди собі. У чорного лелеки є природний імунітет до зміїної отрути.

Харчування

  1. Полювання на видобуток ведеться переважно в прісній воді. Повільно пересуваючись, з опущеною головою, лелеки розглядають собі жертву. Помічаючи їжу, птах її вистачає довгим дзьобом.
  2. Раціон харчування лелек складають: риба, вугор, дрібні Рептилії, жаби, равлики, черв’яки, водяні жуки, змії, ящірки.
  3. Якщо на водоймі гніздяться чорні лелеки, значить він чистий від хімікатів і забруднень. Птах не буде пити брудну воду.
  4. Дитинчата чорного лелеки харчуються їжею, яку відригують для них батьки. Годування відбувається не менше п’яти разів на день. Самостійно лелека починає харчуватися в середньому через 70 днів, коли придбає повне оперення.
  5. За даними Московського зоопарку в щоденний раціон харчування пари чорних лелек включаються: біля 400 грамів свіжої риби, 5 жаб, біля 350 грамів м’яса, 2 миші.