Цікаві факти про дятлів

Дятли — цікаві факти

Дятла називають лікарем лісу. Маленька пташка своїм твердим дзьобом працює невтомно, стукаючи по стовбуру дерева. Представляємо цікаві факти про дятлів.

Дерево

Особливості

Особливості сімейства дятлоподібних:

  1. Незважаючи на широкий ареал поширення, Дятли не живуть в Австралії, Антарктиді, Новій Зеландії і Мадагаскарі. Живуть птахи в основному в лісах.
  2. Біологами класифіковано близько 220 видів дятлоподібних, серед яких існують птиці розмірів не більше 15 см і більше 50см.
  3. Основною відмінною особливість птиці є забарвлення пір’я. Основні кольори: чорний, червоний, білий, жовтий. Зустрічаються види дятлів із золотим, помаранчевим, бордовим, коричневим і навіть зеленим оперенням.
  4. Міграція дятлів досягає кордонів Британії, де вони завойовують все більшу площу. Чисельність більшого строкатого дятла в країні щорічно збільшується.
  5. Дятли зазвичай живуть поодинці, рідко парами. Зустріти зграї дятлов неможливо. Виняток становлять желудевые види птахів. Основну частину життя дятли проводять на деревах і на далекі відстані намагаються не літати.
  6. За співвідношенням тіла і черепа, останній значно більше, ніж у інших представників класу птахів.

Птах

Вид

Цікаві факти про окремі підвиди птиці:

  1. У Північній Америці живе пухнастий дятел. Кількість їх не перевищує 25 особин. Спинка птиці покрита пухнастими білими пір’ям (звідси і назва), сам же дятел чорного кольору.
  2. Не рідкісний гість в садах Європейський дятел, який крім комах любить поласувати вишнею і черешнею. Великий строкатий дятел найпоширеніший в європейській частині землі. Його можна зустріти як в південній частині Іспанії, так і північній частині Скандинавії.
  3. До числа великих дятлів біологи відносять Королівського і белоклювого дятлів. В даний час число птахів зазначеного виду на Землі обмежена. Винищення білодзьобих дятлів пов’язано з виготовленням з їх дзьоба прикрас, що користуються попитом по всьому світу. Довжина тіла у птахів досягає іноді біля 50 сантиметрів, проте рекордсменом серед дятлів є мюллерів, який проживає в південно-східній частині Азії .
  4. Харчуючись плодами опунції, дятел виду меланерпес Золотий має здатність влітку фарбувати себе в фіолетові тони.
  5. Найменший дятел – карликовий, розміром близько 9 см, живе він в Азії і Південної Америки.
  6. Справжнім запасливим господарем називають жолудевого дятла, який більше 350 плодів ховає в запас в отвори різних дерев, готуючись до приходу зими.
  7. Підвид великого плямистого дятла відрізняється від інших птахів раціоном харчування. Крім насіння, жуків, личинок, він не проти поласувати яйцями інших птахів і навіть маленькими пташенятами.
  8. Існує вид дятлів, що живуть в землі. Земляні Дятли живуть в Південній Африці в районах, де практично відсутні дерева. Забарвлення птахів сірий, на кінчиках пір’я є червонуватий відтінок. Їжу птах видобуває на каменях, землі. Основний раціон їх харчування мурахи. Гніздами їм служать отвори в землі, які вони самі простукують своїм гострим і твердим дзьобом.
  9. У Мексиці можна зустріти дятла — гіла, який живе на кактусах (карнегиях) і живиться даний вид тими комахами, які шкодять рослині. Птахи не великих розмірів (близько 20 см) рятує гігантські кактуси від гризунів, личинок, комах. Гіла також харчується насінням рослини.
  10. Краще за всіх з дятлів літає представник віла Льюїса. Своєю назвою він зобов’язаний мандрівникові Льюїсу, який займався вивченням природи західної частини США і перший відкрив даний вид. Єдиний з видів, який не любить стукати по дереву. Їжу він видобуває або з поверхні крони дерева, або в польоті.
  11. Вертишийок має розмір близько 20 см. сіро-бурого забарвлення, що дозволяє зливатися з кроною дерев. Представник дятлоподібних має здатність повертати голову в різні боки. При виникненні небезпеки птах видає звук, що нагадує шипіння змії.

Ліс

Поведінка

Особливості будови і поведінки птиці

  1. Птах вдаряє по стовбуру дерева щодня до 12000 разів, в секунду швидкість ударів становить близько 25 разів. При такій швидкості тільки будова головного мозку дятла не дозволяє струсу мозку.
  2. Знизу вгору за допомогою кігтиків лапок і хвоста рухаються по стовбуру дерева Дятли. Основний тягар при пересуванні лягає на хвостову частину, тому вона поступово зменшується. Пір’я на кінчику хвоста дуже гострі і нагадують лезо бритви.
  3. У дятлів чотири пальці, три з яких дивляться вгору, а один палець вниз. Цей палець допомагає при пересуванні, а трьома іншими птах на стовбурі тримається вертикально.
  4. Мова птиці досить довгий ( до 10см) і має колючий поверхню, що допомагає йому при видобутку жуків з отворів на деревах.
  5. Крім основного раціону живлення птиці ( жуки, личинки, горіхи, насіння, фрукти) люблять пити сік рослини, а також не проти поласувати горіховим і нирковим жиром. Існує вид дятла-сосун, який харчується виключно нектаром, проробляючи отвір у стовбурі дерева він дістає солодкий сік.
  6. При стукоті дятел закриває очі, повіки захищають його від попадання в очі пилу, трісок. Очі закриваються в частки секунди до настання удару. Крім того повіки захищають ока від вильоту, оскільки сила удару птиці перевищує в 10 разів сили, необхідної для нокауту людини ( людина втрачає свідомість при силі удару в 100 G). Стук дятла можна почути з перших місяців зими до кінця червня. Звук служить для птиці як мова спілкування, спосіб визначення території, залучення особин протилежної статі.
  7. Вага самого великого дятла може становити до 500 грам, карликовий ж представник ряду дятлоподібних важить лише трохи більше 5 грам.
  8. Жорсткі волоски, якими покриті ніздрі птиці сприяє захисту дихальної системи дятла від пилу і сміття.
  9. Тривалість життя — від 4 до 10 років.

Сім’я

Цікаві факти про сім’ю дятлів:

  1. За кольором можливо визначити стать птиці. Самець відрізняється яскраво червоним кольором у задній частині шийного відділу.
  2. Гніздо майбутні батьки влаштовують в дуплі дерев, використовуючи його кілька разів. При цьому дупло може бути як старим, так і спеціально видовбаним для цілей виведення пташенят. Батьки витрачають більше 7 днів на його облаштування.
  3. Пташенята з’являються на 12 днів після початку висиджування. Яйця висиджують як мами, так і тата майбутніх малюків. Зазвичай самка зносить від 2 до 9 яєць. Після появи на світ батьки піклуються про них. Малюки дуже ненажерливі. Навіть на 10 добу, коли діти вилітають з гнізда, батьки приносять їм корм.
  4. Пташенята народжуються з червоною шапочкою, яка пропадає при зміні оперення на доросле.

Охорона

Охорона птахів:

  1. Дятли є їжею для багатьох хижих класу ссавець — це і служить основною причиною скорочення їх чисельності. Птах стає здобиччю для горностаїв, куниць, сапсана, білок, рудої вечірниці.
  2. У Московській і Ленінградській області мешкає рідкісний вид дятлів — зелений, який занесений в Червону книгу областей. Знаходиться птах і під охороною в Республіці Білорусь і в Україні.
  3. Юні птахи часто гинуть в результаті зіткнення зі склом вікон будинків, що служить зменшення чисельності даного виду птахів.
  4. Людський фактор впливає на зниження поголів’я дятлов. Застосування хімії в лісовому господарстві, вирубка лісів, пожежі призводять до голоду і смерті пернатих.