Цікаві факти про горобців

Горобець — цікаві факти

Горобці – найпоширеніший вид птахів у світі. Ми кожен день бачимо цих вертких сірих малюків на вулиці: іноді затримуємося, щоб розчулитися сцені купання в калюжі, іноді – підгодовуємо хлібними крихтами, а іноді — і зовсім не помічаємо. Але ці пташки не такі прості, як всі ми звикли думати. Слово «горобець» походить від давньоруського слова «воробей», у народі походження цього слова пояснюють фразою «вора бей», «злодія бий», аргументуючи це тим, що розгнівані власники полів, на які здійснювали набіги пернаті, використовували ці два слова, щоб відлякати птахів. Представляємо цікаві факти про горобців.

Птахи

Поширення і середовище проживання

Кілька століть тому область проживання горобців обмежувалася Північною Європою, але з часом пташки поширилися спочатку на всю територію Європи, а потім і зовсім мігрували в Азію, Америку, Австралію та Африку.

Горобці є найвідомішими птахами, що проживають поруч з домом людини. На території України, Білорусі та Росії можна зустріти тільки два види горобців: польового (сільського) і будинкового (міського). Домовик горобець від свого провінційного родича відрізняється відсутністю коричневої шапочки і чорних плям на щоках, а також більшими розмірами.

По всій нашій планеті живе більше мільйона горобців (це приблизно по одній пташці на 8 осіб).

Аж до другої половини 20 століття в Америці не було жодного Горобця. В Сполучені Штати птахів завезли в 1960 році для знищення поширилися по всій країні гусениць.

Поки в Америці пташок чекали як рятувальників, в Китаї намагалися від них позбутися.  Мао Цзедун в 1958 році розгорнув цілу кампанію по боротьбі з пернатими, покликану захистити рисові поля від нападів ненажерливих горобців. За рік Птахи з’їдали до 30 тонн врожаю рису. Частина горобців була знищена і, здавалося б, полям більше нічого не загрожувало, проте тепер рис стали пожирати сарана та гусінь. В результаті настав голод, який забрав з собою життя 20 мільйонів чоловік. Було прийнято рішення повернути горобців назад: в Китай, як і в Америку, пернатих стали завозити з інших країн.

У деяких державах горобцях, як захисникам врожаю від шкідників, встановлені пам’ятники, перший з яких з’явився в 19 столітті в Бостоні. Аналогічні скульптури розташовані в Росії і в Білорусі.

Дерево

Особливості

Горобець – один з 5000 представників загону горобцеподібних. Вага найбільшої птиці в цьому сімействі досягає 1,5 кілограма, а найменшою – 10 грам.

Горобці досить мініатюрні пташки: вага тіла дорослої особини не перевищує 35 грам.

Самці відрізняються від самок наявністю темно-коричневого плями під дзьобом і на верхній частині грудей.

Середня тривалість життя пернатих не перевищує 2 років. Багато горобці не переносять першу зиму і, відповідно, живуть ще менше. Однак, зустрічаються особини вік яких досягає 9-11 років.

У стані спокою серце птаха здійснює до 800 ударів в хвилину, під час польоту цей показник збільшується до 1000 ударів в хвилину.

За день пернаті витрачають дуже багато енергії, тому не можуть обходитися без їжі більше двох днів.

За літо на світ з’являється 2-3 виводки пташенят. Другий раз птахи відкладають яйця в кінці червня, а вже в липні новонароджені пташенята здійснюють свій перший виліт, третя кладка потрапляє на другу половину липня — початок серпня.

Горобці відкладають по 5-10 яєць, на висиджування йде від 11 до 13 діб. Пташенята здійснюють свій перший виліт через 10 днів після появи на світ.

Дорослі особини харчуються переважно зерновими культурами, тоді як свій виводок годують м’ясом комах.

Горобине м’ясо не несе в собі ніякої харчової цінності, а його смакові характеристики залишають бажати кращого, тому в їжу м’ясо птахів вживають вкрай рідко.

Температура тіла горобця досягає 44 градусів.

Пернаті бачать світ в рожевому кольорі. І це не якась красива метафора, а особливість будови горобиного очі, завдяки якій наша сіра реальність в очах пташок представляється у рожевих тонах.

Кількість хребців в шийному відділі у Горобця в два рази більше, ніж у жирафа.

Жовторотиками пташенят називають через жовтого забарвлення області навколо дзьоба.

У народі вважається, що купаються в пилу горобці – ознака наближення дощу, але, насправді, пташки не мають ніякого відношення до негоди, а купання в пилу допомагає їм позбутися від паразитів і почистити оперення. Взимку горобці люблять купатися в снігу.

Горобці не можуть перебувати в стані польоту довше 15 хвилин. Вони здійснюють до 13 помахів в секунду і розвивають швидкість до 35 кілометрів / год.

Пернаті покидають свою зграю тільки в період розмноження, після чого разом з потомством повертаються назад.

Щоб не замерзнути в холодну пору року, пташки надуваються і притискаються один до одного.

Через короткі ніжки горобці пересуваються маленькими стрибками.

Поки будинкові і польові горобці самі будують свої гнізда, каштановий горобець виконує роль загарбника і розживається житлом, тероризуючи його законних власників до тих пір, поки ті не покинуть гніздо.

У неволі птахам жити набагато важче, ніж на вулиці. Горобці погано переносять довге знаходження в клітці.

Горобці приносять у своє гніздо гілочки полину, ромашки і петрушки, щоб відлякувати паразитів і тримати пір’я в чистоті.

Більшість пернатих ведуть осілий спосіб життя, проте є і мігруючі види. Горобці, перелітаючи з одного місця на інше, можуть стати переносниками небезпечних захворювань.

Сніговий горобець, на відміну від своїх вітчизняних родичів, віддає перевагу розміщувати своє житло далеко від людей: так, гнізда деяких пернатих розташовуються на висоті до 5000 метрів над рівнем моря.