Цікаві факти про лебедів

Лебеді — цікаві факти

Лебідь-кликун служить символом Фінляндії. Лебідь-шипун служить символом в Данії, а чорний лебідь прикрашає емблему Західної Австралії. Представляємо цікаві факти про лебедів.

Птах

Зовнішній вигляд

Лебеді є найбільшими птахами серед жителів водного середовища. У довжину їх тіло займає приблизно 120-180 сантиметрів, при вазі до 15 кілограмів. Також їх крила досить потужні: розмах дорівнює 2 метрам, і, якщо хтось становить небезпеку, вони можуть завдати захисний удар, тим самим покалічити і знешкодити противника.

Кількість пір’їнок сягає 25 000, але їх кількість значно зменшується, коли птах линяє, тому певний час вони навіть не можуть літати.

Лебеді не можуть похвалитися великою кількістю різновидів, їх всього 7: білий, чорношиїй, кликун, шипун, трубач, малий і американський. Через таку нечисленність птахи занесені до Червоної книги.

Шия чорного лебедя дуже довга, складається з 23 хребців. Така особливість дає можливість занурюватися на значну глибину і добувати їжу в важкодоступних місцях.

Забарвлення лебедів залежить від кліматичних особливостей місця існування. Так, темні різновиди поширені в теплих зонах, а чим нижча температура, тим біліше пір’я.

Спочатку пташенята всіх різновидів лебедів виглядають однаково, вони досить пухнасті, а їх забарвлення — сіре.

Лебідь-трубач називається трубачом через те, що спілкуючись з оточуючими, він видає крики, схожі на трубу. Зовні дуже схожий на кликуна, але відрізнити їх можна за кольором дзьоба. У першому випадку він чорний, а у кликуна — жовтуватий.

Чорний

Поведінка

Бути головним в лебединою зграї — велика відповідальність. Першим може стати тільки лебідь з хорошою фізичною підготовкою, оскільки він розсікає повітряні потоки і приймає аеродинамічний удар, а тим, хто летить ззаду відповідно простіше летіти. Швидкість польоту зграї досягає 80 кілометрів на годину.

Лебеді мають високу гостротою зору, тому що їм потрібно бачити їжу під водою, яка не завжди прозоро-чиста.

Пір’я лебедів – хороші термоізолятори, тому птахи можуть літати на висоті до 8200 метрів, не боячись низьких температур.

Можуть виходити сухими з води, адже система виділення постачає шкіру водовідштовхувальним секретом, що захищає і пір’я. Залоза розташована на кінці хвостика.

Лебеді діють згуртованою командою, тому якщо комусь із зграї нездужає, вони можуть відкласти переліт.

Лебеді віддають перевагу віддаленим від людей водоймам, але якщо їх існуванню не заважають, а тільки сприяють (наприклад, підгодовують), вони можуть перебратися ближче до людей.

Лебеді важать досить багато, тому трохи смішно йдуть на посадку, гальмуючи лапами об поверхню води. Велика вага викликає труднощі при зльоті, потрібно витратити багато енергії, щоб піднятися на потрібну висоту.

У лебединій сім’ї народжується від 4 до 8 дітей. Термін висиджування яєць – 35 днів. З перших днів пташенята вчаться плавати з батьками. Коли індивід дозріває, мама і тато не поспішають виганяти потомство, вони можуть жити разом стільки, скільки їм потрібно, поки самі не створять свою сім’ю.

За нормальних умов тривалість життя лебедів становить чверть століття. Одомашнені особини живуть до 30 років.

У Великобританії кожен лебідь є власністю королеви Вікторії, тому їх ловля заборонена і розглядається як крадіжка майна.

В середині літа народжуються пташенята. Вони швидко вчаться літати – малий або тундровий лебідь починає літати через 40 днів.

Лебідь-кликун вміє голосно кричати. Лебідь-шипун не вміє голосно кричати, але якщо його щось не влаштовує, він починає шипіти.

Лебеді не дуже люблять ходити по суші. Вибираються на тверду поверхню тільки для того, щоб пощипати траву. На воді можуть плисти дуже швидко. Сплять лебеді теж у воді. Опустивши голову, вони утикаються нею в крила, іноді не припиняючи плисти.

У раціоні лебедя переважають коріння водоростей, але також вони ласують травою, черв’яками, гілками верби, молюсками, рибками, равликами, маленькими земноводними і, звичайно ж, хлібом, якими їх пригощають люди. Якщо водойма не замерзає, а люди годують птахів, вони можуть не відлітати в холодну пору року.

Лебеді восени відлітають в теплі краї. Тундрові відлітають в Південну і Південно-Східну Азію, лебеді з України відлітають на зимівлю в північну частину Анатолійського півострова (південне Причорномор’я). З Гренландії і Канади птахи відлітають у Південну Америку. З Аляски – в Нову Зеландію і Північну Корею. З центральних районів Росії – в Іспанію, Грецію, Сирію. Скандинавські Птахи перелітають до Великобританії. З Середньої Азії-в Північну Індію. Через зміни клімату птахи мігрують з Північної Африки в Центральну Африку.