Цікаві факти про пінгвінів Аделі

Пінгвіни Аделі — цікаві факти

Аделі – один з найпоширеніших видів пінгвінів. Більше 4 700 000 особин живуть на узбережжі Антарктиди і найближчих до материка островах. Представляємо цікаві факти про пінгвінів Аделі.

Море

  1. Назва виду

Красива назва птиці сходить до імені дружини Жюля Дюмон-Дюрвіля – французького дослідника і мореплавця. У 1840 році він разом зі своєю командою відкрив в Антарктиді частину земель, які також були названі в честь Аделі. Тут дослідники виявили колонію невідомих до цього пінгвінів. Це незвичайна назва відбилося і в науковому латинському найменуванні-Pygoscelis adeliae.

  1. Зовнішній вигляд

Аделі досить легко відрізнити від інших чорно-білих пінгвінів. Їх розміри трохи менше: зростання становить до 70 сантиметрів, вага – 6 кілограм. Але головна риса Аделі-це білі кола навколо очей і маленький витончений дзьоб.

  1. Герої мультфільмів

Саме цей вид став прообразом головних персонажів для радянських і японських мультфільмів про пінгвінів, наприклад, «Пригоди пінгвіненяти Лоло» (1987), «Роби ноги» (2006) і кілька частин «Мадагаскару».

  1. Дружба з людьми

Цих птахів не можна назвати наївними або дурними: в потрібну хвилину вони проявлять свій характер, легко битимуться з суперником, захистять територію, родичів або сім’ю від небезпеки. При цьому з людьми, що працюють на станціях в Антарктиді, у них складаються довірчі відносини. Деякі цікаві особини можуть навіть підійти до двоногих мешканців на близьку відстань.

  1. Сім’я

Пінгвіна цього виду знаходять собі пару на все життя. З року в рік пари знаходять один одного у своїх старих місць гніздування, лагодять гнізда.

Самка відкладає 2 яйця з різницею в 5 днів. У майбутньому ставлення батьків до двох нащадків різниться в залежності від їх старшинства: більший пташеня першим починає досліджувати світ навколо і йти в море за рибою, тоді як молодший залишається вдома.

  1. Півроку в море

З квітня по жовтень Аделі живуть на морських просторах, йдучи від звичних місць гніздування на 600-700 кілометрів. Їх головне завдання – добре відпочити, набрати вагу і накопичити сил перед великою дорогою на землю.

  1. Спритність плавця

Так як більшість часу пінгвіни проводять у воді, вони мають потужні крила і перетинчасті великі ноги, які допомагають тримати певний напрямок і розвивати швидкість до 20 кілометрів на годину. Якщо за Аделі пожене хижак, то швидкість птиці може збільшитися до 40 кілометрів на годину.

  1. Переміщення на землі

На суші пінгвіни виглядають більш незграбними. За годину вони можуть подолати лише 4-5 кілометрів, проте різними способами. Аделі ходять, бігають і ковзають, при цьому через особливості будови тіла останнє їм дається найлегше. Пінгвіни лягають на черевце і відштовхуються ногами, активно допомагаючи ластами.

  1. Велике будівництво

Період гніздування у Аделі теж проходить своєрідно. Вони активно збирають камінчики – єдиний доступний матеріал для будівництва.

Пінгвіни люто захищають своє місце гніздування і відрізняють його від тисячі інших протягом довгих років. Більш того, в залежності від віку у Аделі виходять різні види гнізд: у деяких це кілька камінчиків, у інших – сотні акуратно складених каменів у вигляді великої чаші. Молодий пінгвін щороку покращує своє гніздо, робить його більш високим і значним.

  1. Тривалі голодування

Якщо інші пари птахів найчастіше підміняють один одного на гнізді на пару годин – для видобутку корми або відпочинку, то у Аделі «зміни» тривають по кілька тижнів. Під час кладки самка залишається без їжі на місяць, після чого на яйця сідає самець і відпускає маму в море на 2,5 тижні. Після її повернення пара знову змінюється місцями до тих пір, поки пташенята не з’являться на світ і не зміцніють.

  1. Пташині ясла

Коли пташенята починають підростати і досягають чотиритижневого віку, в море йдуть обоє батьків. Малюки збиваються в групи по 10-20 особин, за якими стежать залишилися дорослі. По поверненню батьки легко впізнають своїх пташенят і діляться з ними їжею. На восьмому тижні «ясла» розпадаються, а молодняк вчиться добувати рибу самостійно.

  1. Захист від морозу

Пінгвінам Аделі не загрожує переохолодження навіть в найсуворіші дні, коли температура повітря доходить до-60 градусів. Їх підшкірний жир має ізолюючі властивості, а пір’я просякнуті водонепроникним мастилом. Коли такий захист стає надто дієвою і організм перегрівається, Птахи піднімають крила, щоб трохи охолодитися.

  1. Масштаби годування

У день один пінгвін Аделі в середньому з’їдає близько 2 кілограмів криля і дрібної риби. Нескладно порахувати, що вся популяція в майже 5 мільйонів особин щодня вживає близько 9 000 000 кілограмів морської їжі. Така кількість відповідає 70 навантаженим рибальським ботам.

  1. Про майбутнє пінгвінів Аделі

Ще на початку 2000-х вчені почали бити тривогу: зміни в кліматі значно вплинуть на особливості життя пінгвінів. Біля берегів Антарктиди утворюється все більше наростів льоду і айсбергів, через що піший шлях до гнізд збільшується. Дослідження 2002 року показало, що на той момент птахи вже почали витрачати в чотири рази більше часу на пересування. При цьому через кліматичні умови Аделі можуть вивести потомство тільки в строго певний період. Якщо тенденція із заростанням берегів льодом продовжиться, то вона відіб’ється на чисельності колоній. Через кілька десятиліть одна з найпоширеніших в Антарктиді птахів ризикує потрапити на сторінки «Червоної книги».

Мама