Цікаві факти про пінгвінів

Пінгвіни — цікаві факти

Пінгвіни часто стають героями фільмів і мультфільмів. Ці потішні клишоногі пташки змусять розчулитися будь-якого, навіть самого суворого глядача. Кінематограф і мультиплікація малюють нам пінгвінів як незграбних беззахисних створінь, які люблять кататися по сніжних схилах і весело підстрибувати в спробах піймати кинуту кимось рибу. Насправді, єдине, що об’єднує пташок з їх екранними прототипами-красиве чорно-біле оперення. Про те, які пінгвіни насправді, чим харчуються, де і як живуть і що їм загрожує, ми постараємося розібратися в цій статті. Представляємо цікаві факти про пінгвінів.

Дитинча

Походження і середовище проживання

Точних відомостей про дату появи пінгвінів немає, але вчені вважають, що вони жили на нашій планеті ще 70 млн років тому і сусідили з динозаврами.

Раніше пінгвінів виділяли в окрему групу тварин і тільки відносно недавно встановили схожість їх ДНК з ДНК деяких морських птахів.

Батьківщиною пернатих вважаються Нова Зеландія і Південна Америка. Викопні види були знайдені також на території Африки та Австралії.

Не всі пернаті мешкають на півночі в умовах суворого клімату-частина з них прекрасно почувається на Галапагоських островах, де температура повітря не опускається нижче + 18°С, а температура води-нижче + 22°С.

В процесі еволюції пінгвіни значно зменшилися в розмірі. Останки великого пінгвіна, коли-небудь жив на нашій планеті, досягають величезних розмірів: зростанням птах була з людини, а важила близько 120 кілограм.

Далекі предки пінгвінів вміли літати, що говорить про їх спорідненість з трубконосими птахами.

У воді

Особливості

Пінгвіни — одні з 40 видів птахів, які не можуть пересуватися по повітрю. Вони не більше і не найменші, але зате наймиліші представники цієї групи.

Пінгвін – єдиний птах, який має можливість плавати, але не вміє літати. До того ж, вони єдині птахи, які можуть пересуватися стоячи.

Пінгвіни знайшли свій метод пересування по пухкому снігу: щоб лапки не провалювалися в кучугури, крилаті падають на живіт і з’їжджають по схилу. Під час такого спуску вони можуть рухатися зі швидкістю до 25 кілометрів на годину.

У період щорічної линьки птахи втрачають велику кількість пір’я одночасно, що на якийсь час позбавляє їх можливості плавати.

Значну частину всього свого життя пернаті проводять в морі. Вони можуть перебувати у воді до 30 хвилин, не відчуваючи потреби виринути на поверхню. У гонитві за рибою птахи можуть занурюватися на глибину до 500 метрів.

Кожну зиму самка пінгвіна відкладає яйце, після чого відправляється до моря, залишаючи свого чоловіка дбати про майбутнє потомство. Самці протягом майже 60 днів не можуть надовго залишати яйце і залишаються практично знерухомленими.

Патагонский пінгвін може практично безупинно плисти на протязі двох-трьох тижнів і долати відстань до 1500 кілометрів.

Більшість пінгвінів споруджують собі гнізда з осколків гірських порід, каменів і землі. Імператорські пінгвіни воліють обходитися без гнізд.

Пінгвіни — моногамні тварини: вони вибирають собі пару і залишаються з нею до кінця життя.

З 17 видів пінгвінів 13 знаходяться в небезпеці, або взагалі під загрозою зникнення.

Завдяки особливостям свого організму, пернаті можуть спокійно переносити морози до -60С.

Пінгвіни не мерзнуть завдяки щільному оперенню і шару жиру, товщина якого сягає 2-3 сантиметрів.

Лапи у пернатих теж не мерзнуть, оскільки кількість нервових закінчень в нижніх кінцівках пташок мінімальна.

Птахи з великою увагою ставляться до свого потомства. Одного разу група геологів вирішила вкрасти у пари пінгвінів яйце, щоб пізніше його з’їсти. Пернаті переслідували експедицію до того часу, поки та не повернула їм яйце.

Всі види пінгвінів, крім одного, кооперуються у великі групи.

В період особливо низьких температур, пінгвіни збиваються в купу. Температура в таких формуваннях на 40-45 градусів вища за температуру зовні.

Касатки полюють на пінгвінів, тому перш ніж стрибнути у воду, птахи довго товпляться на краю берега, намагаючись переконатися у відсутності потенційної небезпеки.

Пінгвини звикли очікувати небезпеку виключно з моря і зовсім не бояться людей, тому нерідкі випадки, коли вчені або мандрівники годують безстрашних пташок прямо з рук.

Далеко не всі пернаті мають м’який характер. Кам’яні пінгвіни, наприклад, мають досить агресивним характером і можуть атакувати подразника.

Пінгвіни не відчувають потреби в прісній воді. Спеціальні залози в організмі птахів здатні фільтрувати сіль, так що пернаті все життя можуть задовольнятися виключно морською водою.

Пернаті не можуть літати, але зате здатні стрибати у висоту на 2-2,5 метра. Така здатність допомагає пінгвінам вириватися з лап хижаків.

Пінгвінята з’являються на світ зовсім без пір’я, тому перші декілька днів життя знаходяться на повному піклуванні у батьків.

У все пінгвінів спина має чорне забарвлення, що дозволяє притягувати тепло. Також забарвлення пернатих дозволяє їм маскуватися під час полювання.

Грудні м’язи пернатих складають 30% загальної маси тіла і розвинені набагато сильніше, ніж у будь-якого іншого виду літаючих птахів.

Рекордсмени

Найбільші в світі пінгвіни – імператорські. Їх вага може досягати 40 кілограмів, а довжина тіла-1 метр.

Найкращі рибалки серед пінгвінів – королівські. За сезон розмноження вони поглинають до 7 тонн риби. Полюють великими зграями, а в гонитві за здобиччю занурюються на глибину до 20 метрів.

Найпоширеніші в світі пінгвіни-золотоволосі. Їх популяція налічує до 20 мільйонів особин.

Найшвидші в світі пінгвіни – папуаські. У товщі води вони можуть розвивати швидкість до 36 кілометрів на годину. Дорослі вчать своє потомство швидко пересуватися під час годівлі: батько-пінгвін набирає в дзьоб їжу і відбігає від пташенят на якусь відстань; той, хто перший підбіжить, отримує їжу. Найповільніше пташеня годують тільки в тому випадку, якщо їжі дуже багато.

Пінгвіни (вид чудові пінгвіни), які проживають на території Нової Зеландії, не утворюють колоній і вважають за краще гніздуватися окремими парами.

Найменші в світі пінгвіни – блакитні. Довжина їх тіла не перевищує 33 сантиметрів, а вага – 2,5 кілограма.

Вік найстарішого пінгвіна в світі подолав позначку в 40 років. В умовах дикої природи середня тривалість життя птахів – 26 – 30 років.