Снігурі — цікаві факти

Рід снігурі налічує 9 видів, до них відноситься: звичайний (Європа та Азія), бурий (Індокитай, Південна Азія і Тайвань), білощокий (Філіппінський архіпелаг), сіроголовий (західна частина Гімалаїв і північний схід Китаю), червоноголовий (Гімалаї), азорський (Азорські острови), уссурійський (Далекий Схід, Курильські острови), жовтоспинний (Індія і Пакистан) і сірий (Сибір і Далекий Схід). Представляємо цікаві факти про снігурів.

Птах

  1. Снігур за розмірами мало відрізняється від горобця. Довжина не сягає більше 16 сантиметрів, розмах крил – до 30 сантиметрів. Середня вага – 24 грами.
  2. Види діляться на маскові і чорношапочні. Відмінною особливістю підгрупи маскових снігурів є чорне оперення довкола дзьоба, які утворюють свого роду «маску», в той час як у чорношапочних схоже пір’я розташоване на потилиці.
  3. У Росії мешкають тільки три види: звичайний снігур, сірий снігур і уссурійський снігур.
  4. Зменшення площі лісів змушує цих пташок переселятися в міста. Їх можна зустріти в міських парках.
  5. Снігур відноситься до птахів, що ведуть осілий спосіб життя, але також вони можуть кочувати на зиму з північних регіонів.
  6. Снігурі вважаються співочими птахами, але їх спів багатьом може не сподобається. Звучання голосу снігура сильно подібний на скрип металу або свист. Співають тільки самці, самки співають дуже рідко.
  7. Назва цих птахів часто асоціюється зі снігом, однак, латинське найменування цих птахів носить зовсім інший зміст – «Pyrrhula» в перекладі означає «вогненний».
  8. Існує декілька версій назви «снігур». Снігур з’являється в південних регіонах з першим снігом і тому це погодне явище прикріпилося до птахів. За іншою версією назва походить від тюркського слова «сніг», у перекладі – «красногрудий» і староруська назва була «снігир».
  9. Інтенсивність забарвлення снігура залежить від сезону: восени воно стає яскравішим, а ближче до весни – тьмяніє.
  10. Снігурі харчуються лише дрібним насінням, бруньками деяких рослин, крилатками ясена і клена. Розгризати насіння йому допомагає масивний дзьоб. Також птахи можуть харчуватися бруньками і молодими листочками дерев.
  11. Крилатки ясена – улюблений вид корму для снігурів.
  12. Обов’язок спорудження та облаштування гнізда цілком лягає на самку. Роль самців під час гніздування – годування самки під час висиджування і охорона гнізда.
  13. Каркас гнізда вибудовується з хвойних гілочок, а підстилка споруджується з моху і лишайників з утепленням у вигляді пір’я і шерсті. Розміщується гніздо на невеликій висоті в розвилках дерев.
  14. Потомство у снігурів, які живуть на півночі, виводиться раз на рік, на півдні – два рази на рік. В одній кладці є від трьох до семи яєць блакитного відтінку з невеликими темними вкрапленнями.
  15. Забарвлення у пташенят переважно коричневе. Через місяць після народження пташенята стають самостійними.
  16. Раціон у Снігурів в залежності від віку може відрізнятися, практично всі дорослі особини рослиноїдні, а пташенят додатково вигодовують комахами.
  17. Снігурі будують свої гнізда на деякій відстані віддаленні від інших представників свого виду. Вони мирно сусідять, агресії один до одного не відчувають.
  18. Снігурі здатні копіювати наспіви інших птахів і навіть складні мелодії.
  19. Життя снігурів тривати близько 17 років.
  20. Існує помилкова думка, що снігурів можна зустріти в Росії та Україні тільки взимку. Це пов’язано з тим, що в літній час в лісах достатня кормова база, тому в теплу пору року вони живуть у лісах, а необхідність перебратися в місто настає лише взимку.
  21. Снігур звичайний. Чорношапочний. Дзьоб чорний, крила чорного кольору з синім відливом, спинка сірого кольору. Відмінність самців і самок виражається в забарвленні животика, боків, щік і грудки: у самця вони червоні, у самки – сірі. Пташенята за забарвленням схожі на самку, але без «шапочки».
  22. Снігур бурий. Чорношапочний. Від звичайного снігура відрізняється лише забарвленням нижньої частини тіла – у снігура бурого ці частини тіла коричневого кольору.
  23. Снігур сероголовий. Чорношапочний. В забарвленні переважає сірий колір, але животик яскраво-помаранчевий. Відмінність самців від самок виражається в наявності червоних плям на животику у самців.
  24. Снігур азорський. Черношапочний. Тіло має шоколадно-коричневий колір, боки з рудими вкрапленнями. Вид знаходиться на межі вимирання.
  25. Снігур белощокий. У забарвленні переважають буро-коричневі кольори. Свою назву отримав завдяки білим щокам, також пір’я білого кольору зустрічаються з боків. Відсутні зовнішні відмінности між самками і самцями.
  26. Снігур червоноголовий. Масковий. Крила чорні, на яких присутня червона пляма; спинка сіра. Самки і самці відрізняються забарвленням черевця, голови у самців оранжево-червоні, а у самок – жовті.
  27. Снігур уссурійський. Чорношапочний. Черевце сіро-рожеве; горло і щоки сірого кольору. Самки цього виду мають більш світле забарвлення.
  28. Снігур жовтоспинний. Масковий. В крилах присутні чорні, помаранчеві і білі пір’я; хвіст чорний. У забарвленні самця переважають жовтогарячі кольори, в той час як у самок спинка, горло, живіт і груди сірого кольору з коричневим відтінком.
  29. Снігур сірий. Чорношапочний. Представники цього виду дуже схожі на снігура звичайного, але мають менший розмір і світліше забарвлення. Забарвлення тіла самця переважно сіре, в рідкісних випадках має червоний відтінок. Самки мають буро-коричневу спину, вся інша частина тіла – сірого кольору.