Цікаві факти про сови

Сови — цікаві факти

Загін совоподібних налічує більше 200 видів птахів, велика частина яких веде переважно нічний спосіб життя. Представляємо цікаві факти про сови.

Птах

  1. У сов відсутні очні яблука, їх орган зору прийнято називати очними трубками. Вони мають овоїдну форму і утримуються за рахунок склеротичних кілець.
  2. Дані птахи не можуть рухати очима, але здатні повертати голову на 270 градусів.
  3. У сов є спеціальні системи депонування крові, які живлять мозок і очі при поворотах голови на 200 і більше градусів. А кровоносні судини покриті «повітряною подушкою», яка запобігає розрив судин та інсульт під час різких рухів.
  4. Є далекозорими і добре бачать в темряві.
  5. Мають три пари повік: для моргання, для захисту очей, для сну.
  6. Сови чують в 10 разів краще людини, вони здатні вловити звуки як на дуже низькою, так і на дуже високих частотах.
  7. Те, що ми вважаємо вухами, насправді пір’я. Справжні вуха розташовуються асиметрично, відрізняються за формою і розмірами. Через таке розташування вух звук сприймається по-різному, що дозволяє визначати місце розташування об’єкта полювання або ворога.
  8. Самки більші і сильніші за самців.
  9. Велика частина цих хижаків полює вночі, за винятком снігової сови, яка має біле забарвлення і полює вдень.
  10. Дрібні жертви можуть проковтуватися повністю.
  11. Не мають зубів, для розчленування здобичі використовують кігті і дзьоб.
  12. В сім’ї сов діє «спартанське виховання». Більше їжі дістається великим і сильним пташенятам, слабкі ж задовольняються недоїдками або можуть голодувати по декілька днів.
  13. Мають особливе оперення, яке дозволяє безшумно літати.
  14. Пугачі можуть полювати на беркутів і кабанят.
  15. Сова-ельф – це єдиний вид, який їсть рослинну їжу.
  16. Це моногамні птахи. Вибравши пару одного разу, вони залишаються з нею до кінця життя. Потомство виводять один раз рік, яєць може бути до десяти, але виживають не всі пташенята.
  17. У період розмноження відбувається поділ обов’язків, самка висиджує яйця, самець добуває їжу. Пташенята вилуплюються не одночасно, оскільки висиджування починається з кладки першого яйця.
  18. Деякі види сов не «ухають», але можуть пищати, кричати.
  19. Найбільша сова – це рибний пугач, висотою 75 сантиметрів і вагою 4 кілограми. Цей вид знаходиться на межі вимирання.
  20. Найменша сова – перуанська карликова, її вага – до 30 грамів, зріст – біля 15 сантиметрів.
  21. Можуть розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину.
  22. Дані птахи знаходяться на Землі біля 80 мільйонів років. Існує теорія, що предки сов могли існувати в один час з динозаврами, в кінці крейдяного періоду.
  23. Населяють всю планету крім Антарктиди і Гренландії.
  24. У зоопарках живуть 20-25 років.
  25. Тільки чверть виду мігрують в теплі краї, більшість видів вважає за краще не залишати звичне місце проживання.
  26. Їжею для білої полярної сови служать гризуни і лемінги. Їй необхідно біля 1600 лемінгів на рік.
  27. Полярна сова не чіпає інших птахів і захищає їх кладки від гризунів, песців.
  28. Рибні пугачі – вид, який знаходиться на межі вимирання, його ще називають далекосхідним рибним пугачем. В його раціоні переважає риба.
  29. Сови клацають дзьобом, якщо їх щось дратує.
  30. Сови дуже розумні птахи, але навчанню піддаються гірше, ніж папуги і яструби.
  31. У багатьох країнах утримувати цих птахів вдома заборонено законом.