Степовий орел - цікаві факти

Цікаві факти про степового орла

Степовий орел — хижак яструбиного сімейства. Входить у загін соколоподібних. Нарівні з орлом-карликом, є наймешним представниками свого виду. У цій статті ми поговоримо про це створіння більш докладно. Довідаємося причини, які привернули увагу до цього птаха вчених і довідаємося цікаві факти з їхнього життя.

В польоті

Зовнішній вигляд

Особливості зовнішнього вигляду:

  1. Орел має пір’я коричневого кольору.
  2. На потилиці часто зустрічається пляма рудого відтінку.
  3. Відповідальні за рулювання пір’я темно-бурого відтінку зі смужками сірого кольору.
  4. Гострі і довгі чорні пазурі.
  5. До чотирирічного віку забарвлення пір’я більш світле. Зміна забарвлення при зміні пори року допомагає птахам адаптуватися до навколишніх умов.
  6. Самки цього виду більші за самців. Середня довжина виду від півметра до вісімдесяти сантиметрів.
  7. Крила сягають майже двометрової довжини.
  8. Вага птаха 1,5 до 3 кілограмів.

Атака

Середовище проживання

Степовий орел — цікаві факти про середовище проживання. Орли не люблять рівнинні області. Ідеальне місце для птаха – кам’янисті степи з пагорбами. Гористі регіони – ще одне улюблене місце проживання. Скелі – хороший варіант для житла і гніздування цих хижаків.

Частина птахів, що проживають на півночі, при похолоданні перелітають на південь. Однак не всі степові орли є перелітними. Ті птахи, які живуть у теплих краях, залишаються на місці.

Найбільше поширення цей вид має в Азії, Сибірі, Ірані, Африці й Індії. Рідко він зустрічається в степовій частині України.

Політ

Полювання й харчування

Виглядає їжу орел, перебуваючи різноманітних височинах і деревах. Орнітологи також часто спостерігають за птахом, що полює на землі (наприклад, бігає по землі, полюючи на ховрашка).

У раціон харчування найчастіше входять гризуни різних розмірів — є лісові бабаки, піщанки й ховрашки. Будь-яка дрібна тварина може стати здобиччю цього орла. У його пазурі нерідко попадаються зайці й рептилії.

Птахи виступають у ролі санітарів навколишнього середовища. Не гидують померлими тваринами. Споживають їжу сильним дзьобом, відриваючи шматочки м’яса від жертви. Хвіст і внутрішності здобичі зазвичай залишаються недоторканими.

Полювання

Сім’я

Степові орли, як і лебеді, утворюють сімейну пару, яка існує до кінця їх життя, а живуть вони близько 45 років.

Гніздуються на різноманітних деревах, електричних стовпах, у горах, кущах і траві. Відкладають яйця у квітні й травні. Кладка невелика, звичайно містить від одного до трьох яєць. Висиджуванням займається самка. Самець добуває їжу й усіляко допомагає своїй супутниці.

Пташенята з’являються через півтора місяця й ще два місяці йде в них на навчання дорослого життя. У цей час орли стають прикладом наслідування для всіх батьків на світі. Вони захищають потомство своїм тілом від спеки, холоду й навіть підтримують малят, коли ті навчаються польоту.

 Пташенята

Зір

Будова очей у цих птахів дає можливість розглянути невеликі предмети на дистанції 2000 метрів. Як з’ясували вчені, цьому сприяє велика кількість світлочутливих клітин. У людини їх 200 тисяч на квадратний міліметр, а в птахів один мільйон. Кожна із цих клітинок дає мозку інформацію через нейрони, що йдуть прямо в мозок. Картинка в голові крилатих хижаків за рахунок цього виходить кольоровою і чіткою.

Ще однієї особливістю зору хижака є фокусування зору.  Вона дозволяє миттєво переключати погляд із близько розташованого об’єкта на об’єкт, що перебуває далеко. Цю особливість зараз повсюдно використовують виробники фототехніки.

Очі в орлів мають дві віки. Перші прозорі, служать для захисту очей від зустрічного вітру та жертв, що й відбиваються. Другі служать для сну.

Хищник

 Особливості польоту

Незважаючи на свої значні розміри, орли мають фантастичні літні характеристики. Вони навчилися літати, не додаючи великих фізичних зусиль.  Секретом польоту є вміле використання теплих потоків повітря, що піднімають птахів вверх. Також цьому сприяє спеціальне пір’я, розташоване на широких крилах.  Користуючись цим, хижаки можуть кружляти над місцем свого полювання годинами.

Швидкість польоту може вразити навіть власників спортивних автомобілів. У пікіруванні орел здатний розвити швидкість 320 кілометрів на годину.

Завдяки вивченню орлів, інженери зробили прорив в області авіабудування, винайшовши вінглети – так називають закінцівки крил сучасних авіалайнерів. Незважаючи на свій не значний вигляд, вони дозволяють заощаджувати велику кількість палива й підвищують літні характеристики лайнерів на 15 %.

На жаль, степовий орел сьогодні рідкісний і зникаючий вид. Популяція цих птахів невблаганно скорочується. У цьому винні масові оранки цілинних земель, які знищують основний вид їжі – гризунів. Ще одним видом небезпеки для орлів стали металеві опори ЛЕП. Варто відзначити, що завдяки цьому незвичайному птахові авіаперельоти стали економічними, а фототехніка стала більш досконалою.