Тукан - цікаві факти

Цікаво про тукана

У густих і вологих лісах Америки живе дивний птах. Привертає увагу величезний дзьоб і неймовірно яскраве забарвлення голови. Здається, що це екзотичний різновид папуги. Але це тропічний дятел – тукан.

На дереві

Назва

Своє незвичайне ім’я птах одержав від слів – «токо», «токано». Саме так він кричить у джунглях.

Декілька цікавих фактів:

  • тукан не тільки викрикує свої слова, але й відмінно пародіює голоса тропічних птахів;
  • своїм більшим дзьобом тукан голосно клацає, це клацання наповнює тропічний ліс;
  • пташка гучна, її пронизливі вигуки можна почути за кілька кілометрів;
  • проживаючи в неволі, любить довго спілкуватися з людиною, але імітувати мову не здатний.

Дзьоб

Тукана відразу можна впізнати по довгому, масивному дзьобу. Він видасться важким, але складається з порожнин, тому дуже легкий. У самий час час кератин віддає дзьобу міцність.

Цікава інформація про дзьоб:

  1. Дзьоб для тукана працює, як кондиціонер – у жару зайве тепло зупиняеться на порожнинах дзьоба і не проникає в організм. У холодну погоду дзьоб допомагає зберегти тепло.
  2. По дзьобу можна визначити вік тропічного дятла. Пташенята мають дзьоб з довгою нижньою частиною. Це допомагає їм краще ловити їжу, яку підкидають для них батьки.
  3. По краях дзьоба є зазубрини, схожі на зубці пилки. Вони допомагають туканові добувати їжу.
  4. Унікальна форма дзьоба і язика ідеально пристосовані для розгризання плодів маракуйї й інжиру. Птахам також зручно разом годуватися – один зриває ягоду й підкидає, інший ловить і їсть.
  5. Природа передбачила зручну позу для сну із громіздким дзьобом. Пташка повертається на 180 градусів, дзьоб укладає на спині між крил. Хвіст притискає до живота, обертається крилами, засинає в такій затишній позі.
  6. Такий грізний дзьоб птах ніколи не використовує, як зброю проти людини, але птах може його застосувати для захисту, тому потрібно бути обережним.

Тропічний дятел

Спосіб життя

Тукани активні вдень, уночі сплять, на поверхні землі попадаються рідко, практично весь час переміщаються по гілках дерев. Живуть у дуплах, але не вміють їх видовбувати своїм дзьобом, тому виганяють з них дрібних звірків або пташок. Іноді можуть поселитися в термітниках або на високих берегах ріки.

Факти про спосіб життя:

  1. Птахи можуть жити поодинці, парами, зграями. В одному дуплі можуть проживати декілька туканів. Вони дружелюбні, допомагають своїм сусідам.
  2. З появою ворога птахи піднімають неймовірний шум. Хижак часто воліє піти, тільки щоб тільки не чути цього шуму.
  3. Ворогами для туканів є деревні удави, хижі птахи, дикі кішки. Від них птахів рятує природна обережність, колективна виручка, маскування.
  4. Місцеве населення ловить птахів під час полювання заради смачного, жирного м’яса, гарного пір’я, яке йде на виготовлення прикрас.
  5. Тукани є допитливими, кмітливими, але дуже гучними пташками.

Дзьоб

Пташиний раціон

Це всеїдна пташка, але більше їй подобаються маракуйя, банан, інжир. Їсть тукан цікаво — підкидає плід своїм дзьобом нагору, потім ловить і цілком проковтує.

Цікаві факти:

Тукан не хижак, але при нагоді в їжу йдуть ящірки, павуки, комахи, яйця інших птахів, навіть їх пташенята.

Для того щоб попити йому доводиться після кожного ковтка закинути голову.

Тукан не вибагливий до їжі. Теоретично може їсти каші зі злаків, городин, сухий собачий корм. Також може їсти хліб, м’ясо, яйця, рибу.

Вбрання такого птаха схоже на концертний костюм. Чорний фрак пір’я більшої поверхні тіла і яскраве забарвлення голови жовтого, жовтогарячого, блакитного, зеленого відтінку прикрашає тукана – тропічного дятла джунглів Америки.

Сельва